DE FOODARCHEOLOOG

De Foodarcheoloog heeft het gehad met het herbegraven van archeologische verhalen in stoffige depots en saaie rapporten.

Maak kennis met het verloren gewaande verhaal van het dagelijks overleven van onze voorouders. Een verhaal dat actueler is dan ooit.

Via unieke foodbelevingen, waarbij smaak, geur en gevoel centraal staan, onthult De Foodarcheoloog een tijdloos verhaal over puurheid, traditie, ambacht, duurzaamheid, diversiteit, zintuiglijkheid en traagheid.

Onze voorouders doen ons een versnelling terugschakelen. Ze stomen ons klaar voor een leefbare toekomst.

Voel, ruik en proef de geschiedenis.

Vers uit de beerput op je bord

Zoals je thuis de koelkast opent om te kijken wat deze avond op tafel komt, laat De Foodarcheoloog zich inspireren door wat onze voorouders materieel hebben achtergelaten in de grond, in gebouwen, op schilderijen,…

Verloren gewaande ingrediënten, vervaagde voedseltradities, vervlogen rituelen en kooktechnieken die haast in rook waren opgegaan, leidden De Foodarcheoloog tot innovatieve creaties met een verhaal over het verleden en een boodschap voor de toekomst.

De Foodarcheoloog verdiept zich in de wetenschap, doet artistieke experimenten met oeroude smaakcombinaties en gaat hiervoor in co-creatie met chefs en creatieve ondernemers.

© Athos Burez

Waar kan ik
jou mee helpen?

Als expert in het dagelijks overleven van ‘onze’ voorouders, zorg ik voor historische sensaties met een blijvende nasmaak voor de toekomst.

  • Begeesterend spreker tijdens memorabele degustatielezingen aan tafel – op stap – in musea – in cultuurhuizen – op events – tv – radio – podcast…
  • Keynotes over de diepe wortels van het culinair verleden en hoe die ons inspireren voor een duurzame toekomst.
  • Lecture performances met experimentele culinaire creaties geworteld in oeroude bezielde verhalen en rituelen.
  • Adviserend expert in het materieel verleden vanaf de steentijd tot vandaag, voor foodconcepten, events, expo, scenario, props, decor en locaties bij theater, film en documentaire.
  • Creatie coach voor chefs en foodmakers met een gedeelde passie voor hedendaagse culinaire creaties geworteld in het verleden.
  • Samenwerkingen met gelijkgestemde zielen in de culinaire en artistieke wereld.
  • Gastdocent in scholen, hogescholen en universiteiten.
  • Masterclasses voor mensen die dichter bij de wortels van de culinaire traditie willen komen.

Klanten

Maatwerk voor onder andere deze opdrachtgevers:

Cultuur: Cultuur Gent, theatergezelschap Laika, NONA kunstencentrum Mechelen

Erfgoed: Agentschap onroerend erfgoed, Herita, IOED, Archeologiedagen

Toerisme: Westtoer, Visit Mechelen

Productiehuizen: De Mensen (Het Verhaal van Vlaanderen), Panenka (This is not a murder mistery)

TV: PlatttelandsTV, VRT, VTM, BNNVARA

Location hunters: The View location hunting (o.a. voor de film Wil)

Casting: Anntourage (Het Verhaal van Vlaanderen)

Musea: Bokrijk, MAS, Snijders&Rockoxhuis, Rubenshuis, Abdijmuseum ten Duinen, Gallo-romeins museum Tongeren, Erfgoedcentrum Ename, Musea Brugge, KMSKA

Hotelscholen: Flanders Culinary Arts Centre, Hotelschool Ter Duinen, Hotelschool Spermalie, Hotelschool ter Groene Poorte

Chefs: Maarten Van Essche (Meteor), Olly Ceulenaere (Publiek), Ken Verschueren (Tinèlle), Quinten Monteyne (Bistrobar Mout), Wesley Debord (Madonna – KMSKA), Hendrik en Kamiel Buysse (Blend Brothers).