Pers
Bekijk enkele video’s en podcasts
van De Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh.
video | podcast | in de pers
Vanuit zijn expertise startte Jeroen Van Vaerenbergh het bedrijf “De Foodarcheoloog” op. Als consulent in het dagelijks overleven van onze voorouders, zorgt hij voor historische sensaties met een blijvende nasmaak voor de toekomst. Hoe gaat hij te werk? Ontdek hier zijn methodiek.
De Kunstklappers vatten maar liefst 2 dagen post op het openingsweekend van het vernieuwde Rubenshuis en maken daar on the spot een podcast met tattoo-artist Sven Rayen, stadsdichter Lotte Dodion en de enige echte Foodarcheoloog (Jeroen Van Vaerenbergh).
Ook enkele willekeurige en verassende bezoekers nemen deel aan de podcast, met alle gevolgen van dien.
Enjoy!
Op de wip tussen de middeleeuwen en de renaissance groeide Mechelen uit tot dé hotspot van de Lage Landen. Muzikanten, kunstenaars, wetenschappers en edellieden: iedereen wilde in Mechelen zijn. En dat is dankzij Margareta van Oostenrijk. Vanuit onze stad regeerde ze begin 16de eeuw over de Nederlanden. In haar woonpaleis, het Hof van Savoye, verzamelde ze rijkdommen uit de Nieuwe Wereld: opgezette dieren, goud en zilver, kleding met veren en bont, sieraden en rijkelijk versierde wapens. En als gast op haar banketten proefde je de nieuwste ingrediënten uit Amerika, gecombineerd met de verfijnde keuken van Spanje en Italië. Er hing een nieuw tijdperk in de lucht.
Mond vol Mechelen neemt je mee naar die gouden tijd, in een culinaire route langs tien Mechelse smaken. Samen met ‘De Foodarcheoloog’ Jeroen Van Vaerenbergh ontwikkelden twaalf smaakmakers lekkers van nu met typische ingrediënten van vroeger.
De Romeinen leerden hun volk mosselen eten. Vers was geen garantie.
Tijdens een diner in 1567 laat Hertog Alva de graven Horn en Egmond arresteren en opsluiten. Maar wat lag er toen allemaal op hun bord? Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh zocht het uit en creëerde een overvol buffet. Ontdek samen met Tom Waes wat er geserveerd werd.
“Vroeger werd de eerste pannenkoek op de kast gegooid als teken van geluk”
Of je pannenkoeken bakt met Lichtmis of niet, heeft niets te maken met de plek waar je woont. Je hebt het te danken aan je familie. Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh vertelt de minder bekende weetjes achter de pannenkoekentraditie aan Radio2-reporter Margaux van de regio.
De Foodarcheoloog dook in de middeleeuwse voorraadkast van de Zwinstreek. Samen met gepassioneerde smaakmakers kwam hij tot verrassend hippe lekkernijen op basis van middeleeuwse ingrediënten.
Via de fietsroute ‘Verdwenen Zwinhavens’ ga je maar liefst 600 jaar terug in de tijd. Naar toen er nog heel wat Zwinhavens waren in de regio van Brugge, Damme, Knokke-Heist en Sluis.
Extra leuk is dat je de tijd van toen extra kan herbeleven, want je kan er ook letterlijk ‘proeven van de Verdwenen Zwinhavens’.
Dat ontdek je tijdens de fietsroute ‘De middeleeuwen op je bord’. De Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh en gastronoom Marcin Beaufort ontwikkelden samen met enthousiaste smaakmakers, lokale telers en horeca-ondernemers heel wat Zwinhavenlekkers, op basis van archeologisch onderzoek naar verborgen middeleeuwse ingrediënten in de Zwinstreek.
Gepekelde citroenen, rozenwater uit Syrië en paradijskorrel: dit schafte de pot 800 jaar geleden in Zwinregio.
Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh heeft recent archeologisch onderzoek van de UGent naar middeleeuwse beerputten en vaargeulen van de Zwinregio op een gastronomische manier bekeken en samengelegd met oude documenten uit die tijd. Met die informatie inspireerde hij 30 voedselproducenten van vandaag om met die oude ingrediënten aan de slag te gaan.
“En veur u, eentje mee suiker en eentje mee zeem.” Voor het Van Eyck-jaar legt De Foodarcheoloog in deze video in detail uit hoe je zelf op 15de eeuwse wijze heerlijke peperkoek maakt. Voor een ingrediëntenpakket kon je terecht in de Van Eyck-shop onder het Belfort (Gent). De ingrediënten kan je ook zelf in huis halen. Smakeleyck!
Eten en drinken tijdens ‘De wereld van Bruegel’ – De Bruegelgerechten in de horecazaken in Bokrijk werden in 2019 geïnspireerd op bijzondere ingrediënten uit de 16e-eeuwse volkskeuken uit de tijd van deze Vlaamse Meester. Ze zijn ontwikkeld in co-creatie met De Foodarcheoloog. Op basis van historisch onderzoek naar de toenmalige culinaire gewoontes. Ingrediënten zoals gerst, masteluin, zuurdesem en inheemse groenten vormden de basis voor de dagdagelijkse kost van de gewone man, die Bruegel vaak al etend en drinkend afbeeldde. Bezoekers proefden van de keuken van toen, gecombineerd met de smaken van vandaag.
Na drie jaar restauratie keerde het Lam Gods terug naar Gent. Daarop dook ‘Flemish Foodie’ Olly Ceulenaere de Middeleeuwen in: hij maakte een gerecht met ingrediënten van het Lam Gods, volgens de technieken van die tijd. De Foodarcheoloog inspireerde hem hierbij als adviseur.
Hoe maak je Middeleeuws streetfood, rastoen of een taart zonder oven? Jeroen Van Vaerenbergh informeert als De Foodarcheoloog over het dagelijks overleven van onze voorouders. In 2020 bracht hij verschillende historische gerechten en kooktechnieken tot leven voor PlattelandsTV.
Twintig musea, uitgewaaierd over de hele stad gooiden zaterdagavond de deuren open tijdens een nieuwe Museumnacht. En ook dit keer werd de klassieke museumbeleving helemaal ondersteboven gedraaid. Iets waar maar liefst 8.600 bezoekers voor opdraafden. Een prachtige avondzon kregen ze er gratis bij.
Jeroen pleit voor de foodverhalen van onze voorouders: vergeten en verdwenen producten, kooktechnieken, recepten en bereidingen nieuw leven in te blazen maar, mét het behoud van hun historische context! Je hoort in de podcast waar zijn passie voor oude archeologische foodverhalen vandaag komt en waarom hij het zo belangrijk vindt om die verhalen te bewaren.
Jeroen gaat, Indiana Jones-gewijs, op onderzoek naar ons verleden. Hij heft dekseltjes op van allerlei oude kookpotjes en kijkt wat de pot geschaft heeft voor onze voorouders. Met die kennis gaat hij dan aan de slag om dat te vertalen naar gerechten die ons, letterlijk, laten proeven van het verleden. Een boeiend gesprek over onze eetcultuur honderden jaren geleden.
De neolithische revolutie: over de zin en onzin van landbouw. Archeoloog Bart Vanmontfort en De Foodarcheoloog, alias Jeroen Van Vaerenbergh, werpen hun licht op deze cruciale fase in de geschiedenis van de mensheid.
Als expert hoor je me soms over een onderwerp aan het woord zoals hier:
Archeoloog Jeroen Van Vaerenbergh graaft in ons culinaire verleden en vindt daar een voorsmaakje voor de toekomst. Zero waste koken, lokaal en seizoensgebonden eten, meer inzetten op plantaardig: onze voorouders deden het allemaal. ‘We kunnen veel leren van wat mensen vroeger normaal vonden.’
Twaalf smaakmakers reizen terug naar Bourgondische hoogdagen met ‘Mond vol Mechelen’
‘Mond vol Mechelen’ neemt je met een culinaire route langs tien Mechelse smaken mee naar de Bourgondische hoogdagen van 500 jaar geleden. Samen met ‘De Foodarcheoloog’ Jeroen Van Vaerenbergh ontwikkelden twaalf culinaire ondernemers tien producten van nu, maar met typische ingrediënten van toen.
Een filet pur van beer of eerder een stoverij? Food archeoloog Jeroen Van Vaerenbergh vertelt ons op welke wijze de beer vroeger werd klaargemaakt. Beluister het fragment.
Jeroen Vaerenbergh is kok. Maar geen gewone kok. Hij kookt op basis van wat hij vindt in beerputten. Hij is immers ook archeoloog. Beroepshalve haalt hij beerputten leeg en probeert aan de hand daarvan te achterhalen wat onze voorouders aten.
Als De Food Archeoloog geeft hij vervolgens kookdemonstraties en wetenschappelijk verantwoorde workshops. Oudheidkundige amuse gueules en consomé van uitgestorven diersoorten, biefstuk van holenbeer en soep op betoveroveroveroveroveroveroverovergrootmoeders wijze. Enfin, zo stellen wij ons dat toch voor, maar misschien vergissen wij ons. We zullen het hem zaterdag eens vragen.
De tuin van Rubens is een goudmijn. Dat weet foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh als geen ander. In augustus maakt hij speciaal voor de Museumnacht een cocktail met kruiden uit de tuin van Rubens. Vandaag bracht hij alvast speciaal voor ons een voorproefje mee: een zoete 17e-eeuwse kruidenwijn. Annelies proefde en zag dat het goed was.
Twaalf Mechelse smaakmakers hebben tien nieuwe culinaire producten ontwikkeld, van een vegan Habsburger tot appel-venkelijs. Ze zijn om duimen en vingers van af te likken: letterlijk een ‘Mond vol Mechelen’. De inspiratie voor de nieuwe culinaire wandelroute komt – jawel – uit onderzoek van middeleeuwse beerputten bij archeologische opgravingen in de stad. Populaire ingrediënten van toen vormden de basis voor de nieuwe producten.
We bakken al taarten sinds mensenheugenis. In de zestiende eeuw werd het een echte hype onder het volk dankzij de ‘toertepan’. Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh geeft tips hoe taart bakt met een ‘toertepan’ op de barbecue, een houtvuur of in de oven.
Zonder de Romeinen hadden we misschien nooit ballekes in kriekskes gegeten. Voilà, een oer-Vlaamse trots doorboord, in de arena van ‘Het verhaal van Vlaanderen’ zondagavond op één. Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh (43), die al acht jaar ons eetverleden uitspit, mocht het komen uitleggen. En hij deelt ook de opvallende plek waar je het meest kunt leren over ons culinaire verleden.
Antwerpen krijgt van de Vlaamse regering 38 miljoen euro voor de opstart van een Vlaams Culinair Centrum. Dat moet verder springen dan bier, frieten en chocolade. Maar wat is dat nu precies, Vlaams culinair erfgoed?
Ambiorix was een held en Julius Caesar een meedogenloze massamoordenaar: dat was de belangrijkste les uit aflevering 2 van Het Verhaal van Vlaanderen. Maar toch. Had het van Ambiorix en de andere Oude Belgen afgehangen, zouden we nooit mosselen hebben gegeten. Waarom hebben we deze klassieker te danken aan uitgerekend Julius Caesar? Wat hebben de Romeinen ook te maken met balletjes met krieken? Of de eerste landbouwers met mueslirepen? Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh (43) legt uit.
Radio 2 Mysteries: Food archeoloog Jeroen Van Vaerenbergh vertelt hoe beer klaargemaakt werd.
‘Ik wil iets nieuws doen met onze streekgerechten.’
Oude recepten moeten vaak de schijn wekken dat een toeristische regio, een restaurant of een keurslager niet besmet zijn door vooruitgang. Jeroen Van Vaerenbergh, alias De Foodarcheoloog, doet het tegenovergestelde: hij laat net zien hoe alles voortdurend verandert.
‘Foodarcheoloog brengt de middeleeuwen op je bord.’
‘Interview met foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh.’
Jeroen Van Vaerenbergh noemt zichzelf een foodarcheoloog. Hij kookt ‘vers uit de beerput’, om het met zijn woorden te zeggen. Maar wat houdt dit nu juist in? En wat is zijn link met Mechelen? Zou de rijke Bourgondische geschiedenis van de stad daar voor iets tussen zitten? Hij legt het ons graag in geuren en kleuren uit.