Pers

Bekijk enkele video’s en podcasts
van De Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh.

Wat doet de foodarcheoloog?

Vanuit zijn expertise startte Jeroen Van Vaerenbergh het bedrijf “De Foodarcheoloog” op. Als consulent in het dagelijks overleven van onze voorouders, zorgt hij voor historische sensaties met een blijvende nasmaak voor de toekomst. Hoe gaat hij te werk? Ontdek hier zijn methodiek.

Het Verhaal van Vlaanderen

De Romeinen leerden hun volk mosselen eten. Vers was geen garantie.

Het Verhaal van Vlaanderen op VRT Max

Verdwenen Zwinhavens

Via de fietsroute ‘Verdwenen Zwinhavens’ ga je maar liefst 600 jaar terug in de tijd. Naar toen er nog heel wat Zwinhavens waren in de regio van Brugge, Damme, Knokke-Heist en Sluis.

Extra leuk is dat je de tijd van toen extra kan herbeleven, want je kan er ook letterlijk ‘proeven van de Verdwenen Zwinhavens’.

www.verdwenen-zwinhavens.be

Wat aten de inwoners van de Zwinstreek tijdens de middeleeuwen?

Dat ontdek je tijdens de fietsroute ‘De middeleeuwen op je bord’. De Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh en gastronoom Marcin Beaufort ontwikkelden samen met enthousiaste smaakmakers, lokale telers en horeca-ondernemers heel wat Zwinhavenlekkers, op basis van archeologisch onderzoek naar verborgen middeleeuwse ingrediënten in de Zwinstreek.

Lees artikel (focus-wtv.be)

VRT Nieuws

Gepekelde citroenen, rozenwater uit Syrië en paradijskorrel: dit schafte de pot 800 jaar geleden in Zwinregio.

Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh heeft recent archeologisch onderzoek van de UGent naar middeleeuwse beerputten en vaargeulen van de Zwinregio op een gastronomische manier bekeken en samengelegd met oude documenten uit die tijd. Met die informatie inspireerde hij 30 voedselproducenten van vandaag om met die oude ingrediënten aan de slag te gaan.

lees het artikel

Maak samen met De Foodarcheoloog smakeleycke peperkoek.

“En veur u, eentje mee suiker en eentje mee zeem.” Voor het Van Eyck-jaar legt De Foodarcheoloog in deze video in detail uit hoe je zelf op 15de eeuwse wijze heerlijke peperkoek maakt. Voor een ingrediëntenpakket kon je terecht in de Van Eyck-shop onder het Belfort (Gent). De ingrediënten kan je ook zelf in huis halen.  Smakeleyck!

Laika Theater der Zinnen – Paradijskoek in Bokrijk

Eten en drinken tijdens ‘De wereld van Bruegel’ – De Bruegelgerechten in de horecazaken in Bokrijk werden in 2019 geïnspireerd op bijzondere ingrediënten uit de 16e-eeuwse volkskeuken uit de tijd van deze Vlaamse Meester. Ze zijn ontwikkeld in co-creatie met De Foodarcheoloog. Op basis van historisch onderzoek naar de toenmalige culinaire gewoontes. Ingrediënten zoals gerst, masteluin, zuurdesem en inheemse groenten vormden de basis voor de dagdagelijkse kost van de gewone man, die Bruegel vaak al etend en drinkend afbeeldde. Bezoekers proefden van de keuken van toen, gecombineerd met de smaken van vandaag.

Meer info

Koken op z’n middeleeuws: een feestmaal à la Van Eyck door Gentse topchef Olly Ceulenaere

Na drie jaar restauratie keerde het Lam Gods terug naar Gent. Daarop dook ‘Flemish Foodie’ Olly Ceulenaere de Middeleeuwen in: hij maakte een gerecht met ingrediënten van het Lam Gods, volgens de technieken van die tijd. De Foodarcheoloog inspireerde hem hierbij als adviseur.

Historisch koken met De Foodarcheoloog

Hoe maak je Middeleeuws streetfood, rastoen of een taart zonder oven? Jeroen Van Vaerenbergh informeert als De Foodarcheoloog over het dagelijks overleven van onze voorouders. In 2020 bracht hij verschillende historische gerechten en kooktechnieken tot leven voor PlattelandsTV.

Van Rubens tot de Zillion: Museumnacht verrast opnieuw duizenden bezoekers

Twintig musea, uitgewaaierd over de hele stad gooiden zaterdagavond de deuren open tijdens een nieuwe Museumnacht. En ook dit keer werd de klassieke museumbeleving helemaal ondersteboven gedraaid. Iets waar maar liefst 8.600 bezoekers voor opdraafden. Een prachtige avondzon kregen ze er gratis bij.

Lees artikel (gva.be)

Podcast ‘Over eten’

Jeroen gaat, Indiana Jones-gewijs, op onderzoek naar ons verleden. Hij heft dekseltjes op van allerlei oude kookpotjes en kijkt wat de pot geschaft heeft voor onze voorouders. Met die kennis gaat hij dan aan de slag om dat te vertalen naar gerechten die ons, letterlijk, laten proeven van het verleden. Een boeiend gesprek over onze eetcultuur honderden jaren geleden.

De ArcheoToog

De neolithische revolutie: over de zin en onzin van landbouw. Archeoloog Bart Vanmontfort en De Foodarcheoloog, alias Jeroen Van Vaerenbergh, werpen hun licht op deze cruciale fase in de geschiedenis van de mensheid.

meer uitleg

De Foodarcheoloog in de pers

Als expert hoor je me soms over een onderwerp aan het woord zoals hier:

Radio2

Radio 2 Mysteries: Food archeoloog Jeroen Van Vaerenbergh vertelt hoe beer klaargemaakt werd.

beluister op radio2.be

De Foodarcheoloog (Sabato 2022)

Sabato (2022)

Proeven aan zee: de middeleeuwse Zwin-keuken op je bord.

lees artikel

De Standaard Magazine (2022)

‘Ik wil iets nieuws doen met onze streekgerechten.’

Oude recepten moeten vaak de schijn wekken dat een toeristische regio, een restaurant of een keurslager niet besmet zijn door vooruitgang. Jeroen Van Vaerenbergh, alias De Foodarcheoloog, doet het tegenovergestelde: hij laat net zien hoe alles voortdurend verandert.

lees artikel

Magazine Brugse Ommeland (2022)

‘Foodarcheoloog brengt de middeleeuwen op je bord.’

lees het artikel

brugseommeland.be

June. – a travel magazine (2020)

‘Interview met foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh.’

Jeroen Van Vaerenbergh noemt zichzelf een foodarcheoloog. Hij kookt ‘vers uit de beerput’, om het met zijn woorden te zeggen. Maar wat houdt dit nu juist in? En wat is zijn link met Mechelen? Zou de rijke Bourgondische geschiedenis van de stad daar voor iets tussen zitten? Hij legt het ons graag in geuren en kleuren uit.

lees artikel

Sabato (2015)

Nieuwste foodietrend: archeoloog achter het fornuis.

lees artikel