Media

video

Wat aten de inwoners van de Zwinstreek tijdens de middeleeuwen?

Dat ontdek je tijdens de fietsroute ‘De middeleeuwen op je bord’. De Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh en gastronoom Marcin Beaufort ontwikkelden samen met enthousiaste smaakmakers, lokale telers en horeca-ondernemers heel wat Zwinhavenlekkers, op basis van archeologisch onderzoek naar verborgen middeleeuwse ingrediënten in de Zwinstreek.

Wat doet de foodarcheoloog?

Vanuit zijn expertise startte Jeroen Van Vaerenbergh het bedrijf “De Foodarcheoloog” op. Als consulent in het dagelijks overleven van onze voorouders, zorgt hij voor historische sensaties met een blijvende nasmaak voor de toekomst. Hoe gaat hij te werk? Ontdek hier zijn methodiek.

Maak samen met De Foodarcheoloog smakeleycke peperkoek.

“En veur u, eentje mee suiker en eentje mee zeem.” Voor het Van Eyck-jaar legt De Foodarcheoloog in deze video in detail uit hoe je zelf op 15de eeuwse wijze heerlijke peperkoek maakt. Voor een ingrediëntenpakket kon je terecht in de Van Eyck-shop onder het Belfort (Gent). De ingrediënten kan je ook zelf in huis halen.  Smakeleyck!

Laika Theater der Zinnen – Paradijskoek in Bokrijk

Eten en drinken tijdens ‘De wereld van Bruegel’ – De Bruegelgerechten in de horecazaken in Bokrijk werden in 2019 geïnspireerd op bijzondere ingrediënten uit de 16e-eeuwse volkskeuken uit de tijd van deze Vlaamse Meester. Ze zijn ontwikkeld in co-creatie met De Foodarcheoloog. Op basis van historisch onderzoek naar de toenmalige culinaire gewoontes. Ingrediënten zoals gerst, masteluin, zuurdesem en inheemse groenten vormden de basis voor de dagdagelijkse kost van de gewone man, die Bruegel vaak al etend en drinkend afbeeldde. Bezoekers proefden van de keuken van toen, gecombineerd met de smaken van vandaag.

Meer info

Koken op z’n middeleeuws: een feestmaal à la Van Eyck door Gentse topchef Olly Ceulenaere

Na drie jaar restauratie keerde het Lam Gods terug naar Gent. Daarop dook ‘Flemish Foodie’ Olly Ceulenaere de Middeleeuwen in: hij maakte een gerecht met ingrediënten van het Lam Gods, volgens de technieken van die tijd. De Foodarcheoloog inspireerde hem hierbij als adviseur.

Historisch koken met De Foodarcheoloog

Hoe maak je Middeleeuws streetfood, rastoen of een taart zonder oven? Jeroen Van Vaerenbergh informeert als De Foodarcheoloog over het dagelijks overleven van onze voorouders. In 2020 bracht hij verschillende historische gerechten en kooktechnieken tot leven voor PlattelandsTV.

podcast

Podcast ‘Over eten’

Jeroen gaat, Indiana Jones-gewijs, op onderzoek naar ons verleden. Hij heft dekseltjes op van allerlei oude kookpotjes en kijkt wat de pot geschaft heeft voor onze voorouders. Met die kennis gaat hij dan aan de slag om dat te vertalen naar gerechten die ons, letterlijk, laten proeven van het verleden. Een boeiend gesprek over onze eetcultuur honderden jaren geleden.