Lezing

Als gepassioneerde spreker en enthousiast storyteller brengt De Foodarcheoloog op een frisse manier culinair erfgoed aan tafel, op stap, in musea, in cultuurhuizen, op events, op congressen en in performances.

Auteurslezing ‘Wat schaft de put?’

De Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh neemt je mee op een ontdekkingstocht naar ons culinaire verleden, een verhaal dat duizenden jaren beslaat en vol verrassingen zit. Verwacht geen simpele geschiedenisles, maar meeslepende verhalen die ons huidige eetpatroon in een nieuw licht plaatsen. Wat aten onze voorouders, en hoe kan hun kennis ons vandaag helpen om gezonder, duurzamer en creatiever te koken?

Als bevlogen verteller graaft hij diep in de geschiedenis. Van de Galliërs en Romeinen tot de middeleeuwen en de neanderthalers—Jeroen vertelt hoe voeding altijd een centrale rol heeft gespeeld in ons dagelijks leven en hoe oude technieken en ingrediënten nog steeds relevant zijn. Wist je dat zero waste al duizenden jaren geleden werd toegepast? Of dat termen als zuurdesem en amandelmelk helemaal niet zo modern zijn als we denken?

Laat je inspireren door de inzichten uit ons verleden en ontdek hoe de kookpotten van weleer ons kunnen helpen bij het vormgeven van een duurzame toekomst.  Laat je verrassen door de verhalen achter de gerechten die onze voorouders eeuwen geleden op tafel zetten!

→ Spice up your history: info@defoodarcheoloog.be

Degustatielezing

Dompel je helemaal onder in het dagelijks overleven van onze voorouders.

Jeroen Van Vaerenbergh vertelt vol passie over de kleine en grote verhalen uit het verleden. Van oude voedseltradities, volkswijsheden, adellijke banketten tot volksfeesten. Tijdens deze degustatielezing ruikt en proeft de bezoeker geschiedenis met een hapje.

Zijn expertise ligt bij verschillende smakelijke thema’s. Hij kruidt zijn lezingen het liefst met opgravingen en de historische context van de lezingslocatie.

Wil je smakelijk maatwerk voor jouw locatie? Laat Jeroen samenwerken met een lokale smaakmaker en ontvang een unieke culinaire ervaring. 

Thema’s:

Peperkoek
– Proeven van de eeuwigheid

→ Spice up your history: info@defoodarcheoloog.be

Keynote

Wat leren onze voorouders ons over ingrediënten? Als doorgewinterde archeoloog leidt Jeroen voedingsproducenten, bedrijven en organisaties door een culinaire tijdreis, waarbij verrassend hedendaagse smaken aan het licht komen. Nieuwe inzichten inspireren voor een duurzame toekomst.

→ Spice up your history: info@defoodarcheoloog.be

  • Interpret Europe web conference
  • International Ethnological Food Research Conference: Food, people and the city (MAS Antwerpen)
  • JCI-conference “Food for Generations” (Bruges)