Culinair advies

Via unieke samenwerkingen met chefs en ambachtslui brengt Jeroen erfgoed tot leven in een degustatielezing, als foodsommelier of tijdens een toeristisch project. Hij adviseert hen tot het maken van nieuwe gerechten en culinaire producten doordrenkt met verhalen uit vervlogen tijden en brengt vergeten tradities tot leven met een eigentijdse twist.

  • Toerisme : Breng hiermee citymarketing op smaak met een nieuw culinair product of geef een boost aan de lokale economie met focus op een historische periode.
  • Evenement, museum of monument : Nood aan een culinair product op maat van de historische periode van jouw locatie?  Klaar om jouw publiek te verrassen met hedendaagse catering met een historisch verhaal?

Culinaire co-creatie

Via unieke samenwerkingen met chefs en ambachtslui brengt Jeroen erfgoed tot leven in een degustatielezing, als foodsommelier of tijdens een toeristisch project. Hij adviseert hen tot het maken van nieuwe gerechten en culinaire producten doordrenkt met verhalen uit vervlogen tijden en brengt vergeten tradities tot leven met een eigentijdse twist.

De focus op tastbare voorouderlijke resten onthult geen achteloos achtergelaten afval, maar een ware schatkamer die onze eetgewoonten door de eeuwen heen weerspiegelt. Meer dan verouderde recepten in historische kookboeken, biedt het een denkbeeldige voorraadkast waar vrij en innovatief mee aan de slag kan worden gegaan door mensen van nu.

→ Spice up your history: info@defoodarcheoloog.be

Bekijk enkele co-creatie projecten

Culinaire co-creatie // De smaak van Ten Duinen

Een archeologische food en beer pairing met producten van hier en nu
10 oktober 2022/by admini

Masterclass // Rijkelijk koken in schaarse tijden

Special guest bij Horeca Forma.
8 maart 2024/by admini
A taste of Rockox 2016 - Rockoxhuis - Antwerpen

Culinaire co-creatie // Proeven van eeuwenoude kooktechnieken

Rebelse hapjes uit barokke beerputten, Snijders’ taferelen en Rockox’ tuin.
6 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Culinaire co-creatie // Food & drinks powered by VIJD

Eten en drinken geworteld in de Bourgondische Beverse bodem.
10 oktober 2022/by admini

Culinaire co-creatie // Smaken uit de onderbuik van Brugge

Remarkabele receptie door Hotelschool Spermalie
14 oktober 2022/by admini
© Jan DHondt - Ateljé D 2022

Culinaire co-creatie // Experimenteren met middeleeuwse smaken

De Foodarcheoloog nam een duik in de overvolle voorraadkast van de middeleeuwse Zwinhavens.
17 mei 2022/by admini

Culinaire co-creatie // OMG van Eyck-cocktail

Laat deze kelk niet aan je voorbijgaan.
10 oktober 2022/by admini

Culinaire co-creatie // Rubens’ secret, een cocktail in samenwerking met cocktail creator Hannah Van Ongevalle

Een wildpluk cock- en mocktail uit Rubens' tuin.
9 oktober 2022/by admini
© Sofie Jaspers

Culinaire co-creatie // Culinaire co-creatie met een archeologisch verhaal

Rituele opening met somptueus banket.
6 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
© Benoit De Freine - HLN

Culinaire co-creatie // Museumcatering in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren

Hedendaagse bereidingen met echte Romeinse producten in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.
10 oktober 2022/by admini

Culinaire co-creatie // NONA-bacchanaal

Een Bourgondische beerput laat proeven van experimentele topgastronomie.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
archeologische vondst Blauwhof (Steendorp) - buitengoed familie Ximenez - Portugese handelaarsfamilie 17de eeuw - Erfpunt

Culinaire co-creatie // Servies Barok

Bijten van smaakvol serviesgoed uit Barokke eetkamers.
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
11 recepten van 13 Belgen met wortels binnen de grenzen van het Romeinse rijk - als Romeinen aan één tafel - in opdracht van Erfpunt

Expert culinair erfgoed // Multicultureel kookboek met Romeinse smaken

Multicultureel participatieproject vervat in een kookbundel met een archeologische bijsmaak.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Gastdocent culinair erfgoed

Als gastdocent en tijdens masterclasses inspireert Jeroen horeca-ondernemers (in spe) en de voedingssector. Hedendaagse gastronomie vindt zijn oorsprong in eeuwenoude smaken, uit een tijd waarin de Lage Landen bekend stonden om hun innovatieve en spectaculaire culinaire creaties.

→ Spice up your history: info@defoodarcheoloog.be