Wat schaft de put?
– Jeroen Van Vaerenbergh
Waargebeurd en meeslepend. Ons culinaire verleden als voorsmaakje voor de toekomst — Leerrijke en prikkelende verhalen voor iedereen, in het bijzonder voor geschiedenisliefhebbers, foodies en milieubewuste lezers. In Het Verhaal van Vlaanderen legde hij haarfijn uit wat het verschil was tussen de ingrediënten bij de Galliërs en wat de Romeinen meebrachten. Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh is dan ook dé kenner van onze eetgeschiedenis. In zijn debuut Wat schaft de put? graaft hij nog dieper in ons culinaire verleden. Hij toont hoe de inzichten van onze voorouders ons kunnen inspireren om gezonder en duurzamer te leven. Run een zero waste-keuken zoals de neanderthalers 45.000 jaar geleden en ga wildplukken met de jager-verzamelaars in het bos. Licht het deksel van Romeinse en middeleeuwse kookpotten en ontdek dat culinaire buzzwoorden als zuurdesem, amandelmelk en vissaus niet meer zijn dan een echo van het verleden.
Vanuit zijn ervaringen als archeoloog onthult hij in dit boek verborgen schatten van onze culinaire erfenis. In 8 hoofdstukken neemt hij je mee naar culinaire kantelpunten in de geschiedenis waar we vandaag nog steeds de gevolgen van proeven.
Jeroen Van Vaerenbergh (1979) studeerde in 2001 aan de KU Leuven af als archeoloog. Hij verdiepte zich jarenlang in opgravingen in Vlaanderen en Italië en raakte geprikkeld door de etensresten van onze voorouders in grachten, kuilen en beerputten. De schat aan informatie over die culinaire geschiedenis deelt hij nu als foodarcheoloog met chefs, producenten, wetenschappers en kunstenaars.
_
Uitgegeven door: Manteau
Afwerking: Paperback
Verschijningsdatum: 31 oktober 2024
Pagina’s: 223 blz.
Afmetingen: 14 × 21,5 cm