Bio
De Foodarcheoloog
Jeroen Van Vaerenbergh (°1979) studeerde in 2001 af aan de KU Leuven als archeoloog.
Door zich jarenlang te verdiepen in archeologische opgravingen in Vlaanderen en Italië raakte zijn verbeelding geprikkeld door de etensresten die voorouders hebben nagelaten in grachten, kuilen en beerputten. In deze beerputten vond hij een schat aan informatie over de eetgewoontes en ingrediënten die de culinaire geschiedenis van onze voorouders prijsgeeft.
Sinds 2015 is Van Vaerenbergh actief als ‘De Foodarcheoloog’. Hij combineert zijn expertise in de archeologische resten van ons culinair verleden met zijn passie voor voeding vandaag. Een passie die hem met de paplepel is ingelepeld door zijn grootmoeder, een dorpskokkin voor familiefeesten in de sixties, en verder is gegroeid door het experimenteren met oeroude bereidingen in zijn tienerjaren. Hierdoor ontwikkelde hij een fijn gevoel voor smaak die de grenzen van de tijd overschrijdt.
In een wereld waar voedsel niet alleen een maaltijd is, maar een venster naar onze geschiedenis en toekomst, ben ik jouw gids door de tijd. Vanuit mijn ervaringen als archeoloog onthul ik de verborgen schatten van onze culinaire erfenis.
Zijn onderzoek naar archeologische resten legt boeiende verhalen bloot over het dagelijks overleven van gewone mensen van toen met een boodschap die ook vandaag nog relevant is.
De focus op tastbare voorouderlijke resten onthult geen achteloos achtergelaten afval, maar een ware schatkamer die onze eetgewoonten door de eeuwen heen weerspiegelt. Meer dan verouderde recepten in historische kookboeken, biedt het een denkbeeldige voorraadkast waar vrij en innovatief mee aan de slag kan worden gegaan door mensen van nu.
Ik maak verbindingen tussen verleden, heden en toekomst, waardoor mijn verhaal niet alleen een terugblik is, maar ook een bron van inspiratie voor de uitdagingen van vandaag en de mogelijkheden van morgen.
Zijn verhaal dient als een toegankelijke bron van kennis en wijsheid, waarin hij tradities belicht en veranderingen in voeding, samenleving en natuur verkent. Het vult het gat in ons collectieve geheugen dat moeite heeft met het doorgeven van veranderingen in de wereld van generatie op generatie. De sporen die voorouders achterlaten, tonen hoe met elke generatie de omgeving verandert en geleidelijk de aanvaarde norm voor wat normaal wordt beschouwd verschuift. Jeroen, biedt een remedie tegen het menselijk geheugenverlies met betrekking tot normale voedingsgewoonten.
Als De Foodarcheoloog werkte Jeroen als adviserend expert voor J&M Catering, Westtoer, stad Gent, theatergezelschap Laika en productiehuis De Mensen, voor Het Verhaal van Vlaanderen. Hij gaf tal van geanimeerde en zinnenprikkelende lezingen voor gerenommeerde musea, zoals Rubenshuis, MAS, Bokrijk, Snijders&Rockoxhuis en Musea Brugge, en keynotes voor Generation Food, Vuurzee Chefs Jam 2023 in Utrecht en International Ethnological Food Research Conference. En hij wordt gevraagd voor masterclasses bij hotelscholen, Horeca Forma en het Flanders Culinary Arts Centre.
De Foodarcheoloog werkte onder meer samen met chefs Maarten Van Essche en Olly Ceulenaere, Hendrik Buysse van Blend Brothers, cocktail & cordial creators Hannah en Noa Van Ongevalle, chocolatier David Maenhout, theesommelier Valérie Hallin, wildplukexpert Ben Brumagne van Forest to Plate en foodwizzard Maxime Willems van Foodlab Proef.
Oktober 2024 wordt zijn eerst boek ‘Wat schaft de put’ verwacht bij uitgeverij Manteau.