Agenda
24/05/25
Inspiratiesessie Foodarcheoloog Jeroen Vaerenbergh & chef Kevin Bonanno
Archeologiedagen: Oude grond, nieuwe inzichten - vondsten & verhalen
Foodarcheoloog Jeroen Vaerenbergh & chef Kevin Bonanno: De eerste boeren in Bilzen-Hoeselt inspireren een lokale smaakmaker van vandaag.
Proeven van de oorsprong van het gezond boerenverstand.
De Foodarcheoloog, Jeroen Van Vaerenbergh en chef Kevin Bonanno gaan op zoek naar de oorsprong van het Vlaamse boerenverstand en vinden die in de archeologische ondergrond van Bilzen-Hoeselt. Met de smaken van meer dan 7000 jaar geleden gaan ze aan de slag om een nieuw onweerstaanbaar streekgerecht te maken dat opnieuw de tand des tijds kan weerstaan.
Ingeweken boeren uit het Oosten legden de kiem voor lokaal geproduceerde ingrediënten van korte keten waar we vandaag nog op teren. Komen jullie als eersten proeven op 24 mei?
Kevin Bonanno, gastronomisch private chef van Le 5ième uit Bilzen, kookt en De Foodarcheoloog, gekend van Het Verhaal van Vlaanderen en z’n boek ‘Wat schaft de put?’, neemt je mee op een culinaire tijdreis.Adres: Zaal De Kimpel Adres Eikenlaan 25 ,3740 Bilzen-Hoeselt
14/06/25
Forest to plate – Schrijf je nu in voor de jaaropleiding Wildplukken
De Foodarcheoloog als gastdocent
Tijdens de jaaropleiding wildplukken Vlaanderen, ga je 6 keer op stap met experten in hun veld, doe je mee aan kookworkshops en leer je echt de kneepjes van het wildplukvak. Bij deze opleiding krijg je het wildplukboek van Ben Brumagne én toegang tot ons online platform, waar we je een heel jaar onderdompelen in de wondere wereld van wilde eetbare planten. Dit is dé wildplukopleiding in Vlaanderen die jaarlijks tientallen mensen helpt om eetbare planten te ontdekken met respect voor onze natuur. De Foodarcheoloog is hier lesgever en tijdens zijn excursie duik de geschiedenis in en leren hoe onze voorouders voedsel verzamelden en klaarmaakten. Jeroen kent alles van de lange periode waarin wildplukken nog voor de hele mensheid de normaalste zaak van de wereld was. Schrijf je in voor 2025
Hou er rekening mee dat deze opleiding snel volzet is, vroeg inschrijven is dus de boodschap.20/06/25
Een smakelijke vertelling van De Foodarcheoloog – Ranst
Inspiratiesessie DE PAP IN DE MOND
Voor iedereen die een familierecept of -verhaal heeft dat het verdient om gedeeld te worden. Laat je inspireren door rijstpap en ontdek de verbindende kracht van smaak!
Inschrijven is niet verplicht maar wel aangeraden om zeker te zijn van een plaatsje, dit kan vanaf begin mei!Adres: Gemeenschapscentrum Den Boomgaard Antwerpsesteenweg 43 ,2520 Ranst
02/11/25
Papdegustatie – Ranst
degustatie lezing
In november organiseert De Foodarcheoloog een onvergetelijke papdegustatie, waarbij verschillende papcreaties uit Ranst centraal staan. Laat je verrassen door de verhalen en smaken die onze gemeenschap samenbrengt. 2 november klopt niet. Exacte datum in november volgt!
Adres: Gemeenschapscentrum Den Boomgaard Antwerpsesteenweg 43 ,2520 Ranst