Agenda
06/10/24
Degustatielezing in de Smaakhaven Antwerpen
De Foodarcheoloog in de Smaakhaven
Info: Zondag (doorlopend, per tijdsblok) tijdens de Antwerpse Smaakmeesters, graaft De Foodacheoloog in ons culinair verleden en vindt nieuwe smaken. Fans van Het Verhaal Van Vlaanderen herkennen foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh als bevlogen verteller over onze eetgeschiedenis. Speciaal voor de Smaakhaven graaft hij nog dieper in het culinaire verleden van Vlaanderen. Hij toont hoe voorouderlijke inzichten ons kunnen inspireren om gezonder en duurzamer te leven. Tijdens een kostelijke degustatielezing licht hij het deksel van oeroude potten en ontdekt hij samen met jullie dat culinair erfgoed vandaag meer dan ooit relevant is. Niemand geeft je zin in oude kost zoals De Foodarcheoloog. Zijn verhalen zijn even leerrijk als meeslepend en prikkelt iedereen die vandaag een goede voorouder wil zijn.
09/10/24
lezing – Sint-Godelieveabdij Brugge
Hobbykoks & foodies, wil je ook 17e-eeuws leren koken op 9 en/of 10 oktober?
Info: In De Keuken van Fontain activeert het Brugs Food Lab haar leden om creatief te zijn met 17e eeuwse ingrediënten en bereidingswijzen & om in een workshop een 17e eeuws gerecht aan te leren! Jeroen Van Vaerenbergh, de Foodarcheoloog, voorziet de leden en bezoekers van de interessantste verhalen over de Benedictijnenzusters van de 17e eeuw. Schrijf je in via de website van De Keuken van Fontain.
03/11/24
Auteurslezing in Boektopia Kortrijk
Boekvoorstelling in Boektopia Kortrijk
Info: Fans van Het Verhaal Van Vlaanderen herkennen Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh als bevlogen verteller over onze eetgeschiedenis. In zijn boeiende auteurslezing vertelt hij verhalen uit zijn debuut Wat schaft de put?, waarin hij dieper graaft in ons culinaire verleden. Van de Galliërs tot de Romeinen, van middeleeuwse gerechten tot de eetgewoonten van de jager-verzamelaars – Jeroen laat zien hoe onze voorouders kookten met wat ze hadden en hoe hun inzichten vandaag de dag nog relevant zijn. + signeersessie
09/11/24
De keuken van Fontain – Sint Godelieve abdij Brugge
Proef het verleden in Sint Godelieve abdij
Info: Twee groepen aan hobbykoks, foodies, … serveren samen in de Sint-Godelieveabdij proevertjes met een drankje aan bezoekers. De Foodarcheoloog biedt duiding voor de dag. In de namiddag kan je andere gerechtjes proeven dan in de voormiddag!
23/11/24
De Keuken van Fontain – Sint Godelieve abdij Brugge
Proef het verleden in Sint Godelieve abdij
Info: Twee groepen aan hobbykoks, foodies, … serveren samen in de Sint-Godelieveabdij proevertjes met een drankje aan bezoekers. De food archeoloog biedt duiding voor de dag. Opnieuw proef je in de namiddag andere gerechtjes dan in de voormiddag!
10/12/24
Keynote – Eiwit festival Antwerpen
Ver over datum. Boeiende verhalen over archeologische voedselresten.
Info: Keynote Ver over datum. Boeiende verhalen over archeologische voedselresten. Een pot met 2500 jaar oude bonen ontdekt in een put in de Vlaamse bodem opent een blik in de tijd toen vlees en vis geen dagelijkse kost waren en plantaardig krachtvoer tot oergrootmoeders’ klassiekers behoorde. Eten wat de put schaft, is eten met een toekomst. De Foodarcheoloog onderzoekt archeologische voedselresten en legt boeiende verhalen bloot over het dagelijks overleven van gewone mensen van toen met een duurzame boodschap die vandaag nog nazindert.