Agenda

  • 09/03/25

    Auteurslezing – Rubenshuis Antwerpen

    De Foodarcheoloog duikt in ons culinair verleden

    Na de Rubenscocktail en een culinaire voorstelling trakteert de Foodarcheoloog (Jeroen Van Vaerenbergh) het Rubenshuis op zijn debuutverhaal: Wat schaft de put. In deze auteurslezing graaft hij dieper in het culinaire verleden van de mens, geïnspireerd door de lente – waarin het licht steeds meer aan terrein wint – en onze baroktuin. Net als keukenhulp Willemyne, die voor Rubens in elk seizoen de lekkerste gerechten op tafel toverde met kruiden, groenten en fruit van eigen kweek. Al was zero waste koken toen lang niet nieuw.

    Daarom ging Jeroen nóg verder terug in de tijd en traceerde hij elk culinair spoor in de menselijke geschiedenis. Wat aten de Galliërs, Romeinen, Middeleeuwers en zelfs Neanderthalers? Welke rol speelde voeding in hun leven? Welke technieken en ingrediënten zijn vandaag nog steeds relevant? En hoe helpt ons dat vandaag om gezonder, duurzamer en creatiever te koken? De bevlogen verteller neemt je mee in een verhaal om duimen en vingers bij af te likken.

    Neem gerust je kinderen mee! Vóór en tijdens de lezing genieten je spruiten (tussen 6 en 12 jaar) van een gratis workshop in het thema van Jeroens boek. Onder begeleiding van een gepassioneerde gids steken ze anderhalf uur lang de culinaire handjes uit de mouwen in ons atelier. Deelname kost niets, maar vooraf inschrijven is wel noodzakelijk

    Adres: Rubenshuis, Hopland 13, 2000 Antwerpen

    Meer info en tickets


  • 10/03/25

    lezing Een duurzame toekomst dankzij onze voorouders

    Hoe kunnen onze voorouders ons leren om een duurzame voedseltoekomst tegemoet te gaan?

    Graaf mee met De Foodarcheoloog in ons culinaire verleden. En ontdek oeroude voedselwijsheden van voorouders die ons klaarstomen voor een leefbare toekomst. “Ons voedselsysteem moet duurzamer en daar horen keuzes bij. Die hebben we in het verleden al kunnen maken en dat gaan we nu ook kunnen.”

    Wat schaft de put? Een smakelijk en hoopvol verhaal voor mensen die goeie voorouders willen zijn.

    Adres: Kasteeldomein Wissekerke Koningin Astridplein 17, 9150 Bazel (Kruibeke)

    Meer info en tickets


  • 30/03/25

    Culinaire beleving ‘Het Laatste Avondmaal op Testerep’ – De Foodarcheoloog

    Testerep, over ons kustverleden, een verdwenen eiland en de storm die middeleeuws Oostende verzwolg

    Tijdens deze culinaire storytelling neemt De Foodarcheoloog (Jeroen Van Vaerenbergh) je mee op een smaakvolle ontdekkingsreis door de tijd. De smaken van Testerep worden samen met een Oostendse ondernemer tot leven gewekt in een uniek nieuw streekproduct.

    Wat mag je verwachten?

    Een bijzondere culinaire storytelling, middenin de expo 'Testerep en het verzonken Oostende'.
    Een proeverij van de smaken van Testerep, gecreëerd door een Oostende ondernemer.
    In de prijs van je ticket voor De Foodarcheoloog, is een bezoek aan de expo inbegrepen; laat je verwonderen door de geheimen van Testerep, ontdek baanbrekende wetenschappelijk onderzoek en denk mee over de duurzame toekomst van onze kust!

    Adres: Venetiaanse Gaanderijen Oostende

    Meer info en tickets


  • 17/04/25

    Culinaire beleving ‘Het Laatste Avondmaal op Testerep’ – De Foodarcheoloog (copy)

    Testerep, over ons kustverleden, een verdwenen eiland en de storm die middeleeuws Oostende verzwolg

    Tijdens deze culinaire storytelling neemt De Foodarcheoloog (Jeroen Van Vaerenbergh) je mee op een smaakvolle ontdekkingsreis door de tijd. De smaken van Testerep worden samen met een Oostendse ondernemer tot leven gewekt in een uniek nieuw streekproduct.

    Wat mag je verwachten?

    Een bijzondere culinaire storytelling, middenin de expo 'Testerep en het verzonken Oostende'.
    Een proeverij van de smaken van Testerep, gecreëerd door een Oostende ondernemer.
    In de prijs van je ticket voor De Foodarcheoloog, is een bezoek aan de expo inbegrepen; laat je verwonderen door de geheimen van Testerep, ontdek baanbrekende wetenschappelijk onderzoek en denk mee over de duurzame toekomst van onze kust!

    Adres: Venetiaanse Gaanderijen Oostende

    Meer info en tickets


  • 14/06/25

    Forest to plate – Schrijf je nu in voor de jaaropleiding Wildplukken

    De Foodarcheoloog als gastdocent

    Tijdens de jaaropleiding wildplukken Vlaanderen, ga je 6 keer op stap met experten in hun veld, doe je mee aan kookworkshops en leer je echt de kneepjes van het wildplukvak. Bij deze opleiding krijg je het wildplukboek van Ben Brumagne én toegang tot ons online platform, waar we je een heel jaar onderdompelen in de wondere wereld van wilde eetbare planten. Dit is dé wildplukopleiding in Vlaanderen die jaarlijks tientallen mensen helpt om eetbare planten te ontdekken met respect voor onze natuur. De Foodarcheoloog is hier lesgever en tijdens zijn excursie duik de geschiedenis in en leren hoe onze voorouders voedsel verzamelden en klaarmaakten. Jeroen kent alles van de lange periode waarin wildplukken nog voor de hele mensheid de normaalste zaak van de wereld was. Schrijf je in voor 2025

    Hou er rekening mee dat deze opleiding snel volzet is, vroeg inschrijven is dus de boodschap.

    Meer info en tickets