Degustatielezing

Plukken en Proeven
van het Lam Gods’

Studiomie, Gent – Midzomernacht

Op uitnodiging van Mieke De Maeyer van interior design & hospitality studio Studiomie gaf ik een zinnenprikkelende lezing over de middeleeuwse pluktuin die we ontdekken op het Lam Gods.

Ik vertel het archeologische verhaal van de planten, exotische vruchten, bijgeloof en de voedselresten van onze Bourgondische voorouders.

Aansluitend mochten de gasten genieten van een botanisch geïnspireerde degustatie met de vruchten en kruiden van het eeuwenoude meesterwerk in de hoofdrol.

Ik verdiepte me in 15de-eeuwse afvalpakketten van Gent en omstreken. Ik ontdekte verbluffende verbanden met de plukrijpe producten op het iconische veelluik van Hubert en Jan van Eyck, het Lam Gods.

Alsof van Eyck ook letterlijk zijn spoor heeft nagelaten in de beerputten van Gent.

Van zijn reizen naar Portugal en Spanje, in opdracht van hertog Filips de Goede, vinden we pitten van granaatappel, vijgen en mediterraan stuifmeel. De exotische smaken vermengen zich met de geurige wildplukkruiden, boerenwormkruid en lievevrouwbedstro, en lokale vruchten, bosaardbei, kers en aalbes. Alle hebben ze een verborgen mythische en kwaadafwerende betekenis, die verstrekt wordt op Sint-Jansavond, 23 juni, het middeleeuwse midzomernacht.

Allen proefden we eeuwen later van de magie op de vooravond van Sint-Jan bij Studiomie.

Er werd geproefd van:

  • lammeren gods, een knipoog naar de Bourgondische spektakelstukken dampend vers uit een antieke bakvorm en overgoten met een middeleeuwse bessencoulis.
  • kwaadafwerende honinggebakjes met wilde kruiden uit de pluktuin van het Lam Gods en afgewerkt met Sint-Jansbessen.
  • Sint-Jan’s rastoen, een middeleeuwse eiersoufflé met kersen, heet geserveerd uit de toertepan in het midzomervuur.