Degustatielezing
‘Plukken en Proeven
van het Lam Gods’
Studiomie, Gent – Midzomernacht
Op uitnodiging van Mieke De Maeyer van interior design & hospitality studio Studiomie gaf ik een zinnenprikkelende lezing over de middeleeuwse pluktuin die we ontdekken op het Lam Gods.
Ik vertel het archeologische verhaal van de planten, exotische vruchten, bijgeloof en de voedselresten van onze Bourgondische voorouders.
Aansluitend mochten de gasten genieten van een botanisch geïnspireerde degustatie met de vruchten en kruiden van het eeuwenoude meesterwerk in de hoofdrol.
Ik verdiepte me in 15de-eeuwse afvalpakketten van Gent en omstreken. Ik ontdekte verbluffende verbanden met de plukrijpe producten op het iconische veelluik van Hubert en Jan van Eyck, het Lam Gods.
Alsof van Eyck ook letterlijk zijn spoor heeft nagelaten in de beerputten van Gent.
Van zijn reizen naar Portugal en Spanje, in opdracht van hertog Filips de Goede, vinden we pitten van granaatappel, vijgen en mediterraan stuifmeel. De exotische smaken vermengen zich met de geurige wildplukkruiden, boerenwormkruid en lievevrouwbedstro, en lokale vruchten, bosaardbei, kers en aalbes. Alle hebben ze een verborgen mythische en kwaadafwerende betekenis, die verstrekt wordt op Sint-Jansavond, 23 juni, het middeleeuwse midzomernacht.