Rubens’ secret

Een cocktail die de grenzen van de tijd doet vervagen

Een wildpluk cock- en mocktail uit Rubens’ tuin

De Foodarcheoloog ging wildplukken in de 17de-eeuwse stadstuin van Rubens en nam mixologist Hannah Van Ongevalle mee. Samen creëerden ze Rubens’ secret, een cock- en mocktail die de grenzen van de tijd doet vervagen en ons inviteert op het tuinfeest van de meester.

Ik verdiepte me in de 17de-eeuwse beerputten en afvalpakketten van Antwerpen en ontdekte verbluffende verbanden met de zinnenprikkelende botanische stadstuinverhalen van kunsthistorica Klara Alen.

“Doet oock ghedencken aen Wilm, den hovenier, dat hij ons oversende, tot sijnder tijt, de Rosilepeyrkensende vijghen, ist datter eenighe sijn, oft iets anders treffelijck wt den hoff.”

“Doet oock ghedencken aen Wilm, den hovenier, dat hij ons oversende, tot sijnder tijt, de Rosilepeyrkensende vijghen, ist datter eenighe sijn, oft iets anders treffelijck wt den hoff.”

Rubens’ verse tuinvijgen:

In augustus 1638 schrijft Rubens, die dan in zijn buitenverblijf in Elewijt vertoeft, aan zijn huisbewaarder in Antwerpen “zend vroege zomerpeertjes en verse vijgen, als ze er zijn, of iets anders treffelijks uit den hof”.

Rubens’ verse tuinvijgen van 384 jaar terug vormen de basis van een verfrissend drankje op Museumnacht. Een siroop van verse vijgen en bloemenhoning wordt op smaak gebracht met exotische importwaar als gember, anijs en citrus. Alle smaken worden tot de laatste druppel uitgeperst en geïnfuseerd om niks verloren te laten gaan. Donkere rum zorgt voor liquor & spirit. Gemberbier geeft pit aan de minder bedwelmende variant.

Gedestilleerde dranken:

Cocktails waren nog onbestaand in de 17de eeuw. Toch werd de basis hiervoor gelegd in allerlei gezoete en gekruide wijnen en het steeds populairder worden van gedistilleerde dranken.

Voor de vondsten in Rubens’ secreet of latrine is het nog wachten op het archeologisch onderzoek. In afwachting krijgen toch al een voorsmaakje van Rubens’ secret.

Meer informatie over het verhaal: rubenshuis.be

Antwerpen, Museumnacht,
2022
Rubenshuis

Bekijk ook deze projecten:
OMG Van Eyck-cocktail  |  A Shot of Sint-Jan