Rubens’ secret

Een cocktail die de grenzen van de tijd doet vervagen

Een wildpluk cock- en mocktail uit Rubens’ tuin

De Foodarcheoloog ging wildplukken in de 17de-eeuwse stadstuin van Rubens en nam mixologist Hannah Van Ongevalle mee. Samen creëerden ze Rubens’ secret, een cock- en mocktail die de grenzen van de tijd doet vervagen en ons inviteert op het tuinfeest van de meester.

Ik verdiepte me in de 17de-eeuwse beerputten en afvalpakketten van Antwerpen en ontdekte verbluffende verbanden met de zinnenprikkelende botanische stadstuinverhalen van kunsthistorica Klara Alen.

“Doet oock ghedencken aen Wilm, den hovenier, dat hij ons oversende, tot sijnder tijt, de Rosilepeyrkensende vijghen, ist datter eenighe sijn, oft iets anders treffelijck wt den hoff.”

“Doet oock ghedencken aen Wilm, den hovenier, dat hij ons oversende, tot sijnder tijt, de Rosilepeyrkensende vijghen, ist datter eenighe sijn, oft iets anders treffelijck wt den hoff.”

Rubens’ verse tuinvijgen:

In augustus 1638 schrijft Rubens, die dan in zijn buitenverblijf in Elewijt vertoeft, aan zijn huisbewaarder in Antwerpen “zend vroege zomerpeertjes en verse vijgen, als ze er zijn, of iets anders treffelijks uit den hof”.

Rubens’ verse tuinvijgen van 384 jaar terug vormen de basis van een verfrissend drankje op Museumnacht. Een siroop van verse vijgen en bloemenhoning wordt op smaak gebracht met exotische importwaar als gember, anijs en citrus. Alle smaken worden tot de laatste druppel uitgeperst en geïnfuseerd om niks verloren te laten gaan. Donkere rum zorgt voor liquor & spirit. Gemberbier geeft pit aan de minder bedwelmende variant.

Gedestilleerde dranken:

Cocktails waren nog onbestaand in de 17de eeuw. Toch werd de basis hiervoor gelegd in allerlei gezoete en gekruide wijnen en het steeds populairder worden van gedistilleerde dranken.

Voor de vondsten in Rubens’ secreet of latrine is het nog wachten op het archeologisch onderzoek. In afwachting krijgen toch al een voorsmaakje van Rubens’ secret.

Meer informatie over het verhaal: rubenshuis.be

Antwerpen, Museumnacht,
2022
Rubenshuis

Bekijk ook deze projecten:
OMG Van Eyck-cocktail  |  A Shot of Sint-Jan

Lees ook deze andere artikels:

Smaken uit de onderbuik van Brugge

Remarkabele receptie door Hotelschool Spermalie
14 oktober 2022/by admini

Food & drinks powered by VIJD

Eten en drinken geworteld in de Bourgondische Beverse bodem.
10 oktober 2022/by admini
© Benoit De Freine - HLN

Museumcatering in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren

Hedendaagse bereidingen met echte Romeinse producten in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.
10 oktober 2022/by admini

A shot of Sint Jan

Augmented Reality met smaak. Een Immersieve erfgoed beleving.
10 oktober 2022/by admini

Eeuwige koek

Peperkoek zoals je het (n)ooit proefde. De Foodarcheoloog laat je proeven van het eeuwenoud verhaal van peperkoek.
10 oktober 2022/by admini

Smakelijke spreker

Dompel je onder in het dagelijks overleven van onze voorouders
10 oktober 2022/by admini

International keynotes, lectures & tastings

Mouth- and eye-opening gastronomic heritage interpretation
International keynotes, lectures & tastings.
10 oktober 2022/by admini

De smaak van Ten Duinen

Een archeologische food en beer pairing met producten van hier en nu
10 oktober 2022/by admini

Gastdocent Flanders Culinary Arts Centre

A taste of eternity for future chefs. Gastdocent history, fundamentals & future.
10 oktober 2022/by admini

Het Verhaal van Vlaanderen vindt een tijdreiziger


10 oktober 2022/by admini

OMG van Eyck-cocktail

Laat deze kelk niet aan je voorbijgaan.
10 oktober 2022/by admini

Rubens’ secret, een cocktail die de grenzen van de tijd doet vervagen

Een wildpluk cock- en mocktail uit Rubens' tuin.
9 oktober 2022/by admini

Smakeleyck!

Bourgondische Gentse verhalen met seizoensgebonden smaken uit de tijd van Jan van Eyck
9 oktober 2022/by Jeroen Van Vaerenbergh
© Jan DHondt - Ateljé D 2022

Experimenteren met middeleeuwse smaken

De Foodarcheoloog nam een duik in de overvolle voorraadkast van de middeleeuwse Zwinhavens. Samen met meer dan 20 enthousiaste ondernemers experimenteerde hij, om met middeleeuwse ingrediënten, hedendaagse creaties te maken.
17 mei 2022/by admini
11 recepten van 13 Belgen met wortels binnen de grenzen van het Romeinse rijk - als Romeinen aan één tafel - in opdracht van Erfpunt

Multicultureel kookboek met Romeinse smaken

Multicultureel participatieproject vervat in een kookbundel met een archeologische bijsmaak.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
1432 - Hubert en Jan van Eyck - Sint-Baafskathedraal (Gent)

Sint-Janstafele

Plukken en proeven van het Lam Gods.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
© Sofie Jaspers

Culinaire co-creatie met een archeologisch verhaal

Rituele opening met somptueus banket.
6 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
archeologische vondst Blauwhof (Steendorp) - buitengoed familie Ximenez - Portugese handelaarsfamilie 17de eeuw - Erfpunt

Servies Barok

Bijten van smaakvol serviesgoed uit Barokke eetkamers.
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

NONA-bacchanaal

Een Bourgondische beerput laat proeven van experimentele topgastronomie.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Peperkoek, een verhaal over duurzaamheid

Van zoete zonde, over kneusje van de ontbijttafel tot duurzaam future food.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Museumnacht 2017 - Antwerpen - Felixatelier - Stadsarcheologische Dienst

Geheimstokerij Felix

Proeven van verhalen over sterke drank uit Antwerpse bodem.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Foodpilgrims

Voel en proef hoe het voedsel de stad binnenwandelde.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

De smaak van een doctoraat

Academische lezing met een nasmaak.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Proeven en eten van Bruegel, een immersieve zintuiglijke beleving

Paradijskoek en Kleyn Bier
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
A taste of Rockox 2016 - Rockoxhuis - Antwerpen

Proeven van eeuwenoude kooktechnieken

Rebelse hapjes uit barokke beerputten, Snijders’ taferelen en Rockox’ tuin.
6 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh