Hedendaagse bereidingen met echte Romeinse producten
In 2015 creëerde De Foodarcheoloog signatuurgerechten voor het Museum Kafee, geïnspireerd door de blockbusterexpo Gladiatoren Helden van het Colosseum.
Tijdens het najaar 2019 kon je in Bistro Bacchus (Bistro Garden), de opvolger van het Museum Kafee, proeven van gerechten uit de Romeinse tijd. Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh liet zich inspireren door Romeinse vondsten en gaf er een eigentijdse twist aan.
De maaltijdsoep Puls, de kruidige gehaktballetjes Isicia, de oer-panini Placinta, de honingkoek Panis Melitus en de gepeperde wijn Conditum met meloen, vond je vanaf het najaar van 2019 op de menukaart van Bistro Bacchus.
Om te watertanden:
Eten als de Romeinen: gehaktballetjes van varkensvlees in een zoet rins sausje, op smaak gebracht met komijn, korianderzaad en peper. Geserveerd met gestoofde prei, wit mosterdzaad, pijnboompitten en een frisse toets van verse appel.
Huisbereide Romeinse panini-broodjes op smaak gebracht met Romeinse specerijen en gevuld met lokale geitenkaas, walnoten, gedroogde ham en een toets lokale honing. Geserveerd met een slaatje van Tongerse waterkers. Het geliefd Romeins gebak placenta, op basis van verse kaas, honing en laurier, is onder de roepnaam placintă nog steeds populaire streetfood in Roemenië.
→ Lees artikel in Venuez 2020 (p.44-48)
Spreker ICOM Vlaanderen over museumcatering (2016)
oogst

DeFoodarcheoloog_BistroBacchus0

BistroBacchus-Gehaktballetjes-Foto-Benoit-De-Freine-1-HLN
museumcatering Gallo-Romeinsmuseum Tongeren

BistroBacchus-Foto-Benoit-De-Freine-2

DeFoodarcheoloog_BistroBacchus2

DeFoodarcheoloog_BistroBacchus3

DeFoodarcheoloog_Conditum_PanisMelitus_meloen

DeFoodarcheoloog_BistroBacchus1

DeFoodarcheoloog_evenbeeld-real-bistro-bacchus

DeFoodarcheoloog_MuseumKafee_GladiatorenHeldenvan het Coloseum

Signatuurgerechten_Museum_Kafee-1

Signatuurgerechten_Museum_Kafee-2
Lees ook deze andere artikels:

De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
Degustatielezing // Plukken en Proeven van het Lam Gods
Special guest bij Horeca Forma.
29 maart 2024/by admini
Masterclass // Rijkelijk koken in schaarse tijden
Special guest bij Horeca Forma.
8 maart 2024/by admini
Culinaire co-creatie // Smaken uit de onderbuik van Brugge
Remarkabele receptie door Hotelschool Spermalie
14 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
13 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
13 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
13 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
11 oktober 2022/by admini
Culinaire co-creatie // Food & drinks powered by VIJD
Eten en drinken geworteld in de Bourgondische Beverse bodem.
10 oktober 2022/by admini
Culinaire co-creatie // Museumcatering in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren
Hedendaagse bereidingen met echte Romeinse producten in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.
10 oktober 2022/by admini
Expert culinair erfgoed // A shot of Sint Jan
Augmented Reality met smaak. Een Immersieve erfgoed beleving.
10 oktober 2022/by admini
Degustatielezing // Eeuwige peperkoek
Peperkoek zoals je het (n)ooit proefde. De Foodarcheoloog laat je proeven van het eeuwenoud verhaal van peperkoek.
10 oktober 2022/by admini
Keynote // International keynotes, lectures & tastings
Mouth- and eye-opening gastronomic heritage interpretation
International keynotes, lectures & tastings.
10 oktober 2022/by adminiInternational keynotes, lectures & tastings.

Culinaire co-creatie // De smaak van Ten Duinen
Een archeologische food en beer pairing met producten van hier en nu
10 oktober 2022/by admini
Gastdocent // Flanders Culinary Arts Centre
A taste of eternity for future chefs. Gastdocent history, fundamentals & future.
10 oktober 2022/by admini
Adviserend expert // Het Verhaal van Vlaanderen vindt een tijdreiziger
Art & location consultant voor Productiehuis De Mensen.
10 oktober 2022/by admini
Culinaire co-creatie // OMG van Eyck-cocktail
Laat deze kelk niet aan je voorbijgaan.
10 oktober 2022/by admini
Culinaire co-creatie // Rubens’ secret, een cocktail in samenwerking met cocktail creator Hannah Van Ongevalle
Een wildpluk cock- en mocktail uit Rubens' tuin.
9 oktober 2022/by admini
Expert culinair erfgoed // Smakeleyck!
Bourgondische Gentse verhalen met seizoensgebonden smaken uit de tijd van Jan van Eyck
9 oktober 2022/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // Experimenteren met middeleeuwse smaken
De Foodarcheoloog nam een duik in de overvolle voorraadkast van de middeleeuwse Zwinhavens.
17 mei 2022/by admini
Quote Heirloom
11 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Quote voorouders
11 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // Multicultureel kookboek met Romeinse smaken
Multicultureel participatieproject vervat in een kookbundel met een archeologische bijsmaak.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // Culinaire co-creatie met een archeologisch verhaal
Rituele opening met somptueus banket.
6 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Quote Karen Torosyan
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Quote Midas Dekkers
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // Servies Barok
Bijten van smaakvol serviesgoed uit Barokke eetkamers.
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // Vers uit de beerput op je bord
Proeven van een smakelijk familieverhaal uit een hongerige stad.
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Quote Maarten Boudry
1 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Geschiedenis is verandering
30 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
12 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
10 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // NONA-bacchanaal
Een Bourgondische beerput laat proeven van experimentele topgastronomie.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Adviserend expert // Peperkoek, een verhaal over duurzaamheid
Van zoete zonde, over kneusje van de ontbijttafel tot duurzaam future food.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // Geheimstokerij Felix
Proeven van verhalen over sterke drank uit Antwerpse bodem.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // De smaak van een doctoraat
Academische lezing met een nasmaak.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // Proeven en eten van Bruegel, een immersieve zintuiglijke beleving in samenwerking met Theater der Zinnen Laika
Paradijskoek en Kleyn Bier
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
© Julie Scheurweghs
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // Proeven van eeuwenoude kooktechnieken
Rebelse hapjes uit barokke beerputten, Snijders’ taferelen en Rockox’ tuin.
6 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh