Museumcatering in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren

Hedendaagse bereidingen met echte Romeinse producten

In 2015 creëerde De Foodarcheoloog signatuurgerechten voor het Museum Kafee, geïnspireerd door de blockbusterexpo Gladiatoren Helden van het Colosseum.

Tijdens het najaar 2019 kon je in Bistro Bacchus (Bistro Garden), de opvolger van het Museum Kafee, proeven van gerechten uit de Romeinse tijd. Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh liet zich inspireren door Romeinse vondsten en gaf er een eigentijdse twist aan.
De maaltijdsoep Puls, de kruidige gehaktballetjes Isicia, de oer-panini Placinta, de honingkoek Panis Melitus en de gepeperde wijn Conditum met meloen, vond je vanaf het najaar van 2019 op de menukaart van Bistro Bacchus.

Om te watertanden:

Eten als de Romeinen: gehaktballetjes van varkensvlees in een zoet rins sausje, op smaak gebracht met komijn, korianderzaad en peper. Geserveerd met gestoofde prei, wit mosterdzaad, pijnboompitten en een frisse toets van verse appel.

Huisbereide Romeinse panini-broodjes op smaak gebracht met Romeinse specerijen en gevuld met lokale geitenkaas, walnoten, gedroogde ham en een toets lokale honing. Geserveerd met een slaatje van Tongerse waterkers. Het geliefd Romeins gebak placenta, op basis van verse kaas, honing en laurier, is onder de roepnaam placintă nog steeds populaire streetfood in Roemenië.

Lees artikel in Venuez 2020 (p.44-48)

Spreker ICOM Vlaanderen over museumcatering (2016)