International keynotes, lectures & tastings

1

Interpret Europe web conference
2021

Mouth- and eye-opening gastronomic heritage interpretation.

Entrepreneurs become heritage ambassadors

Lecture

Getting local entrepreneurs to (co-)create meaningful and memorable heritage experiences for visitors is not obvious. Often the two supposedly opposite sectors of business and heritage refer to each other as speaking another language. They get lost in translation. How can local entrepreneurs be real heritage ambassadors? Gastronomic heritage interpretation can be an eye and mouth opener… The story of a place goes through the stomach. Using Belgian examples, we reflect on the dos and don’ts of involving and enabling local entrepreneurs in hospitality and food craftsmanship to create sustainable touristic heritage experiences. Food connects us with the place and each other. A recipe of trial and error with a mouthwatering climax.

Interpret Europe web conference
1-4 october 2021
Belgium

Spreker ICOM Vlaanderen over museumcatering (2016)

2

JCI-conference “Food for Generations”
Bruges 2022

A Taste of Eternity

Lecture

De Foodarcheoloog is fed up with reburying archaeological stories in dusty depots and boring reports. Get to know the long-lost story of our ancestors’ daily survival in medieval Bruges and its outports. A story that is more present than ever.

Ingredients thought to be lost, faded food traditions, bygone rituals and cooking techniques that had almost gone up in smoke led De Foodarchaeoloog to innovative creations with a story about the past and a message for the future.

The universal binding property of food over borders of time and culture, create an ideal common ground to start a collab with local food entrepreneurs.

A recipe for a mouthwatering story flavored with exclusive drinks and bites.

Bruges 2022

3

International Ethnological Food Research Conference: Food, people and the city
MAS Antwerpen 2022

Fresh from the cesspool of history

Lecture

Get a taste of how the glorious melting pot of hybrid food practices op 16th and 17th Antwerp was based on exploitation.

Undignified food, as slave sugar and spices, were lucrative cargo goods for the wealthy trader family Ximenez and were spilled on the markets of the hungry city. Unsuspecting fisher family Lambrechts bought them to flavour their festive dishes. The remains ended in their cesspit and inspired De Foodarcheoloog to a mind opening dish.

In search of dignified food systems today, we get a taste of history.
What can we learn of other cultures over the borders of ethnicity and time.

A tasting that kicks conscience and opens the dialogue of undignified food practices than and today.

How archaeology can make a connection between soil and soul.

MAS Antwerpen 2022

Lees ook deze andere artikels:

Smaken uit de onderbuik van Brugge

Remarkabele receptie door Hotelschool Spermalie
14 oktober 2022/by admini

Food & drinks powered by VIJD

Eten en drinken geworteld in de Bourgondische Beverse bodem.
10 oktober 2022/by admini
© Benoit De Freine - HLN

Museumcatering in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren

Hedendaagse bereidingen met echte Romeinse producten in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.
10 oktober 2022/by admini
immersieve erfgoedbeleving

A shot of Sint Jan

Augmented Reality met smaak. Een Immersieve erfgoed beleving.
10 oktober 2022/by admini

Eeuwige koek

Peperkoek zoals je het (n)ooit proefde. De Foodarcheoloog laat je proeven van het eeuwenoud verhaal van peperkoek.
10 oktober 2022/by admini

Smakelijke spreker

Dompel je onder in het dagelijks overleven van onze voorouders
10 oktober 2022/by admini

International keynotes, lectures & tastings

Mouth- and eye-opening gastronomic heritage interpretation
International keynotes, lectures & tastings.
10 oktober 2022/by admini

De smaak van Ten Duinen

Een archeologische food en beer pairing met producten van hier en nu
10 oktober 2022/by admini

Gastdocent Flanders Culinary Arts Centre

A taste of eternity for future chefs. Gastdocent history, fundamentals & future.
10 oktober 2022/by admini

Het Verhaal van Vlaanderen vindt een tijdreiziger


10 oktober 2022/by admini

OMG van Eyck-cocktail

Laat deze kelk niet aan je voorbijgaan.
10 oktober 2022/by admini

Rubens’ secret, een cocktail die de grenzen van de tijd doet vervagen

Een wildpluk cock- en mocktail uit Rubens' tuin.
9 oktober 2022/by admini

Smakeleyck!

Bourgondische Gentse verhalen met seizoensgebonden smaken uit de tijd van Jan van Eyck
9 oktober 2022/by Jeroen Van Vaerenbergh
© Jan DHondt - Ateljé D 2022

Experimenteren met middeleeuwse smaken

De Foodarcheoloog nam een duik in de overvolle voorraadkast van de middeleeuwse Zwinhavens. Samen met meer dan 20 enthousiaste ondernemers experimenteerde hij, om met middeleeuwse ingrediënten, hedendaagse creaties te maken.
17 mei 2022/by admini
11 recepten van 13 Belgen met wortels binnen de grenzen van het Romeinse rijk - als Romeinen aan één tafel - in opdracht van Erfpunt

Multicultureel kookboek met Romeinse smaken

Multicultureel participatieproject vervat in een kookbundel met een archeologische bijsmaak.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
1432 - Hubert en Jan van Eyck - Sint-Baafskathedraal (Gent)

Sint-Janstafele

Plukken en proeven van het Lam Gods.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
© Sofie Jaspers

Culinaire co-creatie met een archeologisch verhaal

Rituele opening met somptueus banket.
6 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
archeologische vondst Blauwhof (Steendorp) - buitengoed familie Ximenez - Portugese handelaarsfamilie 17de eeuw - Erfpunt

Servies Barok

Bijten van smaakvol serviesgoed uit Barokke eetkamers.
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

NONA-bacchanaal

Een Bourgondische beerput laat proeven van experimentele topgastronomie.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Peperkoek, een verhaal over duurzaamheid

Van zoete zonde, over kneusje van de ontbijttafel tot duurzaam future food.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Museumnacht 2017 - Antwerpen - Felixatelier - Stadsarcheologische Dienst

Geheimstokerij Felix

Proeven van verhalen over sterke drank uit Antwerpse bodem.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Foodpilgrims

Voel en proef hoe het voedsel de stad binnenwandelde.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

De smaak van een doctoraat

Academische lezing met een nasmaak.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Proeven en eten van Bruegel, een immersieve zintuiglijke beleving

Paradijskoek en Kleyn Bier
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
A taste of Rockox 2016 - Rockoxhuis - Antwerpen

Proeven van eeuwenoude kooktechnieken

Rebelse hapjes uit barokke beerputten, Snijders’ taferelen en Rockox’ tuin.
6 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh