expert onroerend erfgoed
Het Verhaal van Vlaanderen vindt een tijdreiziger
Art & location consultant voor Productiehuis De Mensen
Het dagelijks overleven van onze voorouders komt tot leven
Jeroen Van Vaerenbergh – art & location consultant voor Productiehuis De Mensen
Het Verhaal van Vlaanderen brengt de geschiedenis tot leven in tien afleveringen die inzoomen op een periode uit de geschiedenis. Tom Waes neemt de kijker mee naar experten met nieuwe historische inzichten. En de geschiedenis wordt tastbaar gemaakt met historische re-enactments die de kijkers meenemen naar de ontmoeting tussen jager-verzamelaars en de eerste de boeren, de vergeten moord op een Romeins veldheer of zelfs naar de badkamer van Filips De Goede.
Anderhalfjaar lang was ik een schakel in het productieteam van Het Verhaal van Vlaanderen. Wat startte als vraagbaak voor voedsel in het verleden evolueerde tot hun productionele “tijdreiziger” om snelle historische feedback te geven over het dagelijks leven van “onze” voorouders in research, op set en als gezicht in beeld. Een gevolg van mijn jarenlang opgebouwde expertise als archeoloog met een arendsoog voor de veranderingen in de materiële cultuur en het dagelijks leven doorheen de tijd.
Als consulent adviseerde ik bij de selectie van locaties en rekwisieten van de steentijd tot de 20e eeuw.
Ik putte uit mijn portfolio van historische locaties en leverde voor alle scenes rekwisieten uit eigen depot.
Ik creëerde banketscenes voor de afleveringen over de 16de en 18de eeuw.
In de aflevering Twee komt Tom Waes op bezoek bij De Foodarcheoloog en schuift hij de benen onder de tafel van de Romeinen. Hij vindt er antwoorden op “What have the Romans ever done for us?”
Voor Behind the scenes op VRTmax en het boek bij de reeks doe ik het relaas van mijn ervaringen als historische waakhond. Een stem in een immense productie waarin verschillende stemmen klinken en ook andere afwegingen moeten worden gemaakt.
Het resulteert in een nieuwe blik op de geschiedenis die, zonder volledig te willen zijn, op het netvlies gebrand wordt en de basis vormt voor verdere educatieve verdieping en maatschappelijke dialoog.
De TV-serie is gebaseerd op het Deense format Historien om Danmark dat in 2017 in Denemarken werd uitgezonden. Inmiddels is het format ‘Het verhaal van …’ in meerdere landen in productie.
_
te zien op VRT vanaf 2023
Het Verhaal van Vlaanderen
De Romeinen leerden hun volk mosselen eten. Vers was geen garantie.
Achter Het Verhaal van Vlaanderen
Tijdens een diner in 1567 laat Hertog Alva de graven Horn en Egmond arresteren en opsluiten. Maar wat lag er toen allemaal op hun bord? Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh zocht het uit en creëerde een overvol buffet. Ontdek samen met Tom Waes wat er geserveerd werd.