Food & drinks powered by VIJD

Eten en drinken geworteld in de Bourgondische Beverse bodem.

Joos Vijd, schenker van het wereldberoemde Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, kwam uit Beveren. In de middeleeuwen, in de tijd dat Joos Vijd leefde, was de heerlijkheid Beveren één van de meest welvarende streken van Vlaanderen dankzij haar vruchtbare korenakkers en landerijen met fruitbomen zo ver het oog reikte.

Ondertussen hield de Beverse turf het vuur van de brouwketels in steden als Gent en Antwerpen brandend. Dat Joos Vijd als Bourgondiër zijn verfijnde smaak uit zijn geboortestreek haalde, hoeft dus niet te verbazen. Geïnspireerd door de middeleeuwse recepten van ‘De Foodarcheoloog’ creëerden verschillende Beverse producenten een heerlijk aanbod.

Beverse bakkers, brouwers en stokers werden geïnspireerd met ingrediënten uit het landschap van het 15de-eeuwse Beveren – de bakermat van Joos Vijd, geboren en getogen op kasteel Singelberg en de opdrachtgever van het Lam Gods. Zonder Beverse bodem, geen Lam Gods! Ze gingen er vrij mee aan de slag, voegden hier en daar een hedendaagse toets toe en gaven het een moderne twist.

Proef het Vijdgebakjes en -brood, de ‘zoute’ of de ‘zoete’ Vijd-koekjes, de vijf speciaalbiertjes gebrouwen met ingrediënten uit een middeleeuwse brouwerskuip of de L.A.M. gin.

_

Lysbette – Ameltje – Mabelie
A castle without these ladies is just Singelberg.
Driven by Vijd, powered by ladies.

Smakeleyck erfgoed met een nasmaak voor de toekomst!

Dienst erfgoed
Gemeente Beveren 2020