Experimenteren met middeleeuwse smaken

De Middeleeuwen op jouw bord

De Middeleeuwen op jouw bord

De Foodarcheoloog nam een duik in de overvolle voorraadkast van de middeleeuwse Zwinhavens. Samen met meer dan 20 enthousiaste ondernemers experimenteerde hij, om met middeleeuwse ingrediënten, hedendaagse creaties te maken.

De Verdwenen Zwinhavens Fietsroute laat je het historische Zwinlandschap tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge ontdekken. In de middeleeuwen verbond de brede Zwingeul Brugge en Vlaanderen rechtstreeks met zee en zorgde zo voor gouden tijden. Langs de geul lagen dé tophavens van Europa, maar de geul verzandde en de havens verdwenen. Langs de route vind je vier outdoor virtual reality kijkers en in het Zwin Natuur Park vind je er twee. Wie door een kijker loert, komt vanuit het huidige landschap virtueel terecht in de bruisende middeleeuwse havenstadjes. Alles wat je te zien krijgt, is historisch correct en gebaseerd op onderzoek van de Universiteit Gent.

De Verdwenen Zwinhavens, de middeleeuwen op je bord! Langs de fietsroute of bij je bezoek aan de Zwinstreek, kan je vanaf 31 mei 2022 ook de Zwinhavens écht proeven. Van een middeleeuws brood met biergist over confituren met specerijen tot ijsjes met een citrustoets. Zo gevarieerd smaken de middeleeuwen!

Alle info over de lekkere adresjes vind je op www.verdwenen-zwinhavens.be.

Het prachtige Zwinlandschap van vandaag zag er in de middeleeuwen helemaal anders uit. Jarenlang onderzoek en opgravingen van de Universiteit Gent in het gebied, tonen ons de evolutie van dit landschap. Ze onthullen ook heel wat over de levenswijze van onze middeleeuwse voorouders in die havenstadjes. Uit deze opgravingen en na het uitpluizen van oude toltarieven, kwamen verrassende resultaten over de middeleeuwse eetgewoonten, de lokale en geïmporteerde ingrediënten en over de toenmalige kookkunsten naar boven.

Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh nam een unieke duik in die overvolle voorraadkast van het middeleeuwse Zwin. Ingrediënten als mythische paradijskorrel, Syrisch rozenwater en masteluinbloem waren voor de middeleeuwers niet vreemd. Jeroen experimenteerde samen met culinair adviseur Marcin Beaufort en met meer dan 20 enthousiaste ondernemers uit de Zwinstreek om met middeleeuwse ingrediënten hedendaagse creaties te maken of om de verborgen middeleeuwen in bestaande producten te ontdekken.

Denk nu zeker niet aan zware middeleeuwse kost, maar wel aan smaken letterlijk geworteld in de bodem van het Zwinterroir. Smaken die leiden tot verrassend hedendaagse creaties met een nasmaak voor een duurzame toekomst!

Ontdek de verschillende smaken al fietsend langs de Verdwenen Zwinhavens of tijdens je bezoek aan de Zwinstreek. Check zeker www.verdwenen-zwinhavens.be voor de meest recente informatieover de adresjes, de gerechten of de heerlijke hapjes en drankjes onderweg!

oogst