De Middeleeuwen op jouw bord
De Foodarcheoloog nam een duik in de overvolle voorraadkast van de middeleeuwse Zwinhavens. Samen met meer dan 20 enthousiaste ondernemers experimenteerde hij, om met middeleeuwse ingrediënten, hedendaagse creaties te maken.
De Verdwenen Zwinhavens Fietsroute laat je het historische Zwinlandschap tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge ontdekken. In de middeleeuwen verbond de brede Zwingeul Brugge en Vlaanderen rechtstreeks met zee en zorgde zo voor gouden tijden. Langs de geul lagen dé tophavens van Europa, maar de geul verzandde en de havens verdwenen. Langs de route vind je vier outdoor virtual reality kijkers en in het Zwin Natuur Park vind je er twee. Wie door een kijker loert, komt vanuit het huidige landschap virtueel terecht in de bruisende middeleeuwse havenstadjes. Alles wat je te zien krijgt, is historisch correct en gebaseerd op onderzoek van de Universiteit Gent.
De Verdwenen Zwinhavens, de middeleeuwen op je bord! Langs de fietsroute of bij je bezoek aan de Zwinstreek, kan je vanaf 31 mei 2022 ook de Zwinhavens écht proeven. Van een middeleeuws brood met biergist over confituren met specerijen tot ijsjes met een citrustoets. Zo gevarieerd smaken de middeleeuwen!
Alle info over de lekkere adresjes vind je op www.verdwenen-zwinhavens.be.
Het prachtige Zwinlandschap van vandaag zag er in de middeleeuwen helemaal anders uit. Jarenlang onderzoek en opgravingen van de Universiteit Gent in het gebied, tonen ons de evolutie van dit landschap. Ze onthullen ook heel wat over de levenswijze van onze middeleeuwse voorouders in die havenstadjes. Uit deze opgravingen en na het uitpluizen van oude toltarieven, kwamen verrassende resultaten over de middeleeuwse eetgewoonten, de lokale en geïmporteerde ingrediënten en over de toenmalige kookkunsten naar boven.
Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh nam een unieke duik in die overvolle voorraadkast van het middeleeuwse Zwin. Ingrediënten als mythische paradijskorrel, Syrisch rozenwater en masteluinbloem waren voor de middeleeuwers niet vreemd. Jeroen experimenteerde samen met culinair adviseur Marcin Beaufort en met meer dan 20 enthousiaste ondernemers uit de Zwinstreek om met middeleeuwse ingrediënten hedendaagse creaties te maken of om de verborgen middeleeuwen in bestaande producten te ontdekken.
Denk nu zeker niet aan zware middeleeuwse kost, maar wel aan smaken letterlijk geworteld in de bodem van het Zwinterroir. Smaken die leiden tot verrassend hedendaagse creaties met een nasmaak voor een duurzame toekomst!
Ontdek de verschillende smaken al fietsend langs de Verdwenen Zwinhavens of tijdens je bezoek aan de Zwinstreek. Check zeker www.verdwenen-zwinhavens.be voor de meest recente informatieover de adresjes, de gerechten of de heerlijke hapjes en drankjes onderweg!
oogst

Middeleeuwen op jouw bord

Middeleeuwen op jouw bord

Middeleeuwen op jouw bord

Middeleeuwen op jouw bord

Middeleeuwen op jouw bord

Middeleeuwen op jouw bord

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D IMGL8644_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0188_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D IMGL8654_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0141_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D IMGL8664_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0143_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D IMGL8668_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0171_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D IMGL8674_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D IMGL8682_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0138_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0174_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0187_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0205_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0236_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0269_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0322_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0343_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D IMGL8644_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0188_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D IMGL8654_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0141_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D IMGL8664_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0143_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D IMGL8668_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0171_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D IMGL8674_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D IMGL8682_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0138_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0174_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0187_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0205_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0236_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0269_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0322_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0343_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0352_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0375_web

VERDWENEN ZEEHAVENS Middeleeuwen op jouw bord © JAN D’HONDT Ateljé D RL5A0402_web
Lees ook deze andere artikels:

De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
Degustatielezing // Plukken en Proeven van het Lam Gods
Special guest bij Horeca Forma.
29 maart 2024/by admini
Masterclass // Rijkelijk koken in schaarse tijden
Special guest bij Horeca Forma.
8 maart 2024/by admini
Culinaire co-creatie // Smaken uit de onderbuik van Brugge
Remarkabele receptie door Hotelschool Spermalie
14 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
13 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
13 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
13 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
11 oktober 2022/by admini
Culinaire co-creatie // Food & drinks powered by VIJD
Eten en drinken geworteld in de Bourgondische Beverse bodem.
10 oktober 2022/by admini
Culinaire co-creatie // Museumcatering in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren
Hedendaagse bereidingen met echte Romeinse producten in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.
10 oktober 2022/by admini
Expert culinair erfgoed // A shot of Sint Jan
Augmented Reality met smaak. Een Immersieve erfgoed beleving.
10 oktober 2022/by admini
Degustatielezing // Eeuwige peperkoek
Peperkoek zoals je het (n)ooit proefde. De Foodarcheoloog laat je proeven van het eeuwenoud verhaal van peperkoek.
10 oktober 2022/by admini
Keynote // International keynotes, lectures & tastings
Mouth- and eye-opening gastronomic heritage interpretation
International keynotes, lectures & tastings.
10 oktober 2022/by adminiInternational keynotes, lectures & tastings.

Culinaire co-creatie // De smaak van Ten Duinen
Een archeologische food en beer pairing met producten van hier en nu
10 oktober 2022/by admini
Gastdocent // Flanders Culinary Arts Centre
A taste of eternity for future chefs. Gastdocent history, fundamentals & future.
10 oktober 2022/by admini
Adviserend expert // Het Verhaal van Vlaanderen vindt een tijdreiziger
Art & location consultant voor Productiehuis De Mensen.
10 oktober 2022/by admini
Culinaire co-creatie // OMG van Eyck-cocktail
Laat deze kelk niet aan je voorbijgaan.
10 oktober 2022/by admini
Culinaire co-creatie // Rubens’ secret, een cocktail in samenwerking met cocktail creator Hannah Van Ongevalle
Een wildpluk cock- en mocktail uit Rubens' tuin.
9 oktober 2022/by admini
Expert culinair erfgoed // Smakeleyck!
Bourgondische Gentse verhalen met seizoensgebonden smaken uit de tijd van Jan van Eyck
9 oktober 2022/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // Experimenteren met middeleeuwse smaken
De Foodarcheoloog nam een duik in de overvolle voorraadkast van de middeleeuwse Zwinhavens.
17 mei 2022/by admini
Quote Heirloom
11 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Quote voorouders
11 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // Multicultureel kookboek met Romeinse smaken
Multicultureel participatieproject vervat in een kookbundel met een archeologische bijsmaak.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // Culinaire co-creatie met een archeologisch verhaal
Rituele opening met somptueus banket.
6 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Quote Karen Torosyan
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Quote Midas Dekkers
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // Servies Barok
Bijten van smaakvol serviesgoed uit Barokke eetkamers.
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // Vers uit de beerput op je bord
Proeven van een smakelijk familieverhaal uit een hongerige stad.
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Quote Maarten Boudry
1 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Geschiedenis is verandering
30 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
12 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
10 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // NONA-bacchanaal
Een Bourgondische beerput laat proeven van experimentele topgastronomie.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Adviserend expert // Peperkoek, een verhaal over duurzaamheid
Van zoete zonde, over kneusje van de ontbijttafel tot duurzaam future food.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // Geheimstokerij Felix
Proeven van verhalen over sterke drank uit Antwerpse bodem.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // De smaak van een doctoraat
Academische lezing met een nasmaak.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // Proeven en eten van Bruegel, een immersieve zintuiglijke beleving in samenwerking met Theater der Zinnen Laika
Paradijskoek en Kleyn Bier
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
© Julie Scheurweghs
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // Proeven van eeuwenoude kooktechnieken
Rebelse hapjes uit barokke beerputten, Snijders’ taferelen en Rockox’ tuin.
6 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh