Experimenteren met middeleeuwse smaken

De Middeleeuwen op jouw bord

De Middeleeuwen op jouw bord

De Foodarcheoloog nam een duik in de overvolle voorraadkast van de middeleeuwse Zwinhavens. Samen met meer dan 20 enthousiaste ondernemers experimenteerde hij, om met middeleeuwse ingrediënten, hedendaagse creaties te maken.

De Verdwenen Zwinhavens Fietsroute laat je het historische Zwinlandschap tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge ontdekken. In de middeleeuwen verbond de brede Zwingeul Brugge en Vlaanderen rechtstreeks met zee en zorgde zo voor gouden tijden. Langs de geul lagen dé tophavens van Europa, maar de geul verzandde en de havens verdwenen. Langs de route vind je vier outdoor virtual reality kijkers en in het Zwin Natuur Park vind je er twee. Wie door een kijker loert, komt vanuit het huidige landschap virtueel terecht in de bruisende middeleeuwse havenstadjes. Alles wat je te zien krijgt, is historisch correct en gebaseerd op onderzoek van de Universiteit Gent.

De Verdwenen Zwinhavens, de middeleeuwen op je bord! Langs de fietsroute of bij je bezoek aan de Zwinstreek, kan je vanaf 31 mei 2022 ook de Zwinhavens écht proeven. Van een middeleeuws brood met biergist over confituren met specerijen tot ijsjes met een citrustoets. Zo gevarieerd smaken de middeleeuwen!

Alle info over de lekkere adresjes vind je op www.verdwenen-zwinhavens.be.

Het prachtige Zwinlandschap van vandaag zag er in de middeleeuwen helemaal anders uit. Jarenlang onderzoek en opgravingen van de Universiteit Gent in het gebied, tonen ons de evolutie van dit landschap. Ze onthullen ook heel wat over de levenswijze van onze middeleeuwse voorouders in die havenstadjes. Uit deze opgravingen en na het uitpluizen van oude toltarieven, kwamen verrassende resultaten over de middeleeuwse eetgewoonten, de lokale en geïmporteerde ingrediënten en over de toenmalige kookkunsten naar boven.

Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh nam een unieke duik in die overvolle voorraadkast van het middeleeuwse Zwin. Ingrediënten als mythische paradijskorrel, Syrisch rozenwater en masteluinbloem waren voor de middeleeuwers niet vreemd. Jeroen experimenteerde samen met culinair adviseur Marcin Beaufort en met meer dan 20 enthousiaste ondernemers uit de Zwinstreek om met middeleeuwse ingrediënten hedendaagse creaties te maken of om de verborgen middeleeuwen in bestaande producten te ontdekken.

Denk nu zeker niet aan zware middeleeuwse kost, maar wel aan smaken letterlijk geworteld in de bodem van het Zwinterroir. Smaken die leiden tot verrassend hedendaagse creaties met een nasmaak voor een duurzame toekomst!

Ontdek de verschillende smaken al fietsend langs de Verdwenen Zwinhavens of tijdens je bezoek aan de Zwinstreek. Check zeker www.verdwenen-zwinhavens.be voor de meest recente informatieover de adresjes, de gerechten of de heerlijke hapjes en drankjes onderweg!

oogst

Lees ook deze andere artikels:

Smaken uit de onderbuik van Brugge

Remarkabele receptie door Hotelschool Spermalie
14 oktober 2022/by admini

Food & drinks powered by VIJD

Eten en drinken geworteld in de Bourgondische Beverse bodem.
10 oktober 2022/by admini
© Benoit De Freine - HLN

Museumcatering in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren

Hedendaagse bereidingen met echte Romeinse producten in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.
10 oktober 2022/by admini
immersieve erfgoedbeleving

A shot of Sint Jan

Augmented Reality met smaak. Een Immersieve erfgoed beleving.
10 oktober 2022/by admini

Eeuwige koek

Peperkoek zoals je het (n)ooit proefde. De Foodarcheoloog laat je proeven van het eeuwenoud verhaal van peperkoek.
10 oktober 2022/by admini

Smakelijke spreker

Dompel je onder in het dagelijks overleven van onze voorouders
10 oktober 2022/by admini

International keynotes, lectures & tastings

Mouth- and eye-opening gastronomic heritage interpretation
International keynotes, lectures & tastings.
10 oktober 2022/by admini

De smaak van Ten Duinen

Een archeologische food en beer pairing met producten van hier en nu
10 oktober 2022/by admini

Gastdocent Flanders Culinary Arts Centre

A taste of eternity for future chefs. Gastdocent history, fundamentals & future.
10 oktober 2022/by admini

Het Verhaal van Vlaanderen vindt een tijdreiziger


10 oktober 2022/by admini

OMG van Eyck-cocktail

Laat deze kelk niet aan je voorbijgaan.
10 oktober 2022/by admini

Rubens’ secret, een cocktail die de grenzen van de tijd doet vervagen

Een wildpluk cock- en mocktail uit Rubens' tuin.
9 oktober 2022/by admini

Smakeleyck!

Bourgondische Gentse verhalen met seizoensgebonden smaken uit de tijd van Jan van Eyck
9 oktober 2022/by Jeroen Van Vaerenbergh
© Jan DHondt - Ateljé D 2022

Experimenteren met middeleeuwse smaken

De Foodarcheoloog nam een duik in de overvolle voorraadkast van de middeleeuwse Zwinhavens. Samen met meer dan 20 enthousiaste ondernemers experimenteerde hij, om met middeleeuwse ingrediënten, hedendaagse creaties te maken.
17 mei 2022/by admini
11 recepten van 13 Belgen met wortels binnen de grenzen van het Romeinse rijk - als Romeinen aan één tafel - in opdracht van Erfpunt

Multicultureel kookboek met Romeinse smaken

Multicultureel participatieproject vervat in een kookbundel met een archeologische bijsmaak.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
1432 - Hubert en Jan van Eyck - Sint-Baafskathedraal (Gent)

Sint-Janstafele

Plukken en proeven van het Lam Gods.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
© Sofie Jaspers

Culinaire co-creatie met een archeologisch verhaal

Rituele opening met somptueus banket.
6 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
archeologische vondst Blauwhof (Steendorp) - buitengoed familie Ximenez - Portugese handelaarsfamilie 17de eeuw - Erfpunt

Servies Barok

Bijten van smaakvol serviesgoed uit Barokke eetkamers.
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

NONA-bacchanaal

Een Bourgondische beerput laat proeven van experimentele topgastronomie.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Peperkoek, een verhaal over duurzaamheid

Van zoete zonde, over kneusje van de ontbijttafel tot duurzaam future food.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Museumnacht 2017 - Antwerpen - Felixatelier - Stadsarcheologische Dienst

Geheimstokerij Felix

Proeven van verhalen over sterke drank uit Antwerpse bodem.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Foodpilgrims

Voel en proef hoe het voedsel de stad binnenwandelde.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

De smaak van een doctoraat

Academische lezing met een nasmaak.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Proeven en eten van Bruegel, een immersieve zintuiglijke beleving

Paradijskoek en Kleyn Bier
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
A taste of Rockox 2016 - Rockoxhuis - Antwerpen

Proeven van eeuwenoude kooktechnieken

Rebelse hapjes uit barokke beerputten, Snijders’ taferelen en Rockox’ tuin.
6 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh