Degustatielezing
Eeuwige peperkoek
Peperkoek zoals je het (n)ooit proefde.
Bokrijk – Gent – Antwerpen – Tongeren – Ename – …
In opdracht van Bokrijk kon ik me verdiepen in de geschiedenis van één van Vlaanderens meest iconische zoetigheden, de peperkoek.
Ik goot mijn onderzoek in een verhaal vol smaak met respect voor de vorige generaties, maar eigentijds vandaag en visionair voor der generaties van morgen. Hier kruist de missie van Bokrijk met mijn persoonlijke drive, die in me ontkiemde in een schoolbezoek aan Bokrijk in de jaren 80. Een verhaal over culinaire traditie die steeds evolueert. Ik serveerde geen peperkoek zoals het was, maar een koek zoals die kan proeven in het jaar 2050. Ik stof het oubollige imago van peperkoek af en bereid de koek voor op een duurzame toekomst.
Van zoete zonde, over kneusje van de ontbijttafel tot duurzaam future food.
Het honingzoete onderzoek bleef sindsdien aan me kleven. Ik ga op expeditie naar Europese peperkoeksteden, werk samen met peperkoekbakkers, zie verborgen koeken op schilderijen, doe bakexperimenten en ontdek oeroude voorlopers van de peperkoek.
Het werd mijn compagnon de route.
Mijn verhaal evolueert mee met elke nieuwe ontdekkingen die ik doe.
Het is dé signature dish van De Foodarcheoloog.