Proeven van Bruegel, een immersieve zintuiglijke beleving

Paradijskoek en Kleyn Bier

Bravo! Meneer Bruegel

Paradijskoek en Kleyn Bier

Toeschouwers van De Wereld van Bruegel konden letterlijk van Bruegel eten en proeven. Geïnspireerd door het schilderij Strijd tussen Carnaval en Vasten van Bruegel en ingrediënten, verhalen en rituelen uit de 16de-eeuwse volkskeuken kon men via de Paradijskoek en het Kleyn Bier van Bruegel proeven. Het werd een immersieve zintuiglijke beleving met een archeologisch verhaal.

Op vraag van Laika, theater der zinnen, dook De Foodarcheoloog in het schilderij. Hij ging haast letterlijk in gesprek met Pieter Bruegel. Het wemelende plein op het schilderij werd een conversatie- en co-creatieplek voor Laika en De Foodarcheoloog. Onderzoek en gesprekken werden verteerd tot een behapbare brok. In De Wereld van Bruegel, tijdens het Bruegeljaar 2019 in Bokrijk, te zien, te horen, te voelen, te ruiken en te proeven in de openluchttheatervoorstelling Bravo! Meneer Bruegel, onder het geurdiorama en aan de ‘stootkeuken’.

Paradijskoek en Kleyn Bier zijn culinaire creaties van De Foodarcheoloog en chef/theatermaker Peter De Bie van Laika.

Paradijskoek en Kleyn Bier werden gedurende het Bokrijkseizoen geproefd tijdens de hoogtijdagen aan de ‘stootkeuken’ op het Plein der Zinnen of tijdens de voorstelling Bravo! meneer Bruegel. Acteurs brachten in de ‘stootkeuken’ koek en bier aan de man en vertelden het straffe verhaal van de ingrediënten. Ook de horecazaken in Bokrijk zetten de koek en het bier op het menu.

Onder het zwarte volume van het geurdiorama worden in vijf gemechaniseerde ‘geurgaten’ de reuk èn het verhaal verspreid van verse mosselen en oesters, gebraden vlees, warme wafels, gekarameliseerde suiker en schraal bier.

Bekijk hieronder de inspiratie, de experimenten en het resultaat.

Bokrijk 2019 – sequel 2020
Co-creatie met Laika, theater der zinnen (laika.be)

inspiratie

oogst

© Kathleen Michiels

video

Bekijk de integrale voorstelling van ‘Bravo Meneer Bruegel’:

Lees ook deze andere artikels:

Smaken uit de onderbuik van Brugge

Remarkabele receptie door Hotelschool Spermalie
14 oktober 2022/by admini

Food & drinks powered by VIJD

Eten en drinken geworteld in de Bourgondische Beverse bodem.
10 oktober 2022/by admini
© Benoit De Freine - HLN

Museumcatering in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren

Hedendaagse bereidingen met echte Romeinse producten in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.
10 oktober 2022/by admini
immersieve erfgoedbeleving

A shot of Sint Jan

Augmented Reality met smaak. Een Immersieve erfgoed beleving.
10 oktober 2022/by admini

Eeuwige koek

Peperkoek zoals je het (n)ooit proefde. De Foodarcheoloog laat je proeven van het eeuwenoud verhaal van peperkoek.
10 oktober 2022/by admini

Smakelijke spreker

Dompel je onder in het dagelijks overleven van onze voorouders
10 oktober 2022/by admini

International keynotes, lectures & tastings

Mouth- and eye-opening gastronomic heritage interpretation
International keynotes, lectures & tastings.
10 oktober 2022/by admini

De smaak van Ten Duinen

Een archeologische food en beer pairing met producten van hier en nu
10 oktober 2022/by admini

Gastdocent Flanders Culinary Arts Centre

A taste of eternity for future chefs. Gastdocent history, fundamentals & future.
10 oktober 2022/by admini

Het Verhaal van Vlaanderen vindt een tijdreiziger


10 oktober 2022/by admini

OMG van Eyck-cocktail

Laat deze kelk niet aan je voorbijgaan.
10 oktober 2022/by admini

Rubens’ secret, een cocktail die de grenzen van de tijd doet vervagen

Een wildpluk cock- en mocktail uit Rubens' tuin.
9 oktober 2022/by admini

Smakeleyck!

Bourgondische Gentse verhalen met seizoensgebonden smaken uit de tijd van Jan van Eyck
9 oktober 2022/by Jeroen Van Vaerenbergh
© Jan DHondt - Ateljé D 2022

Experimenteren met middeleeuwse smaken

De Foodarcheoloog nam een duik in de overvolle voorraadkast van de middeleeuwse Zwinhavens. Samen met meer dan 20 enthousiaste ondernemers experimenteerde hij, om met middeleeuwse ingrediënten, hedendaagse creaties te maken.
17 mei 2022/by admini
11 recepten van 13 Belgen met wortels binnen de grenzen van het Romeinse rijk - als Romeinen aan één tafel - in opdracht van Erfpunt

Multicultureel kookboek met Romeinse smaken

Multicultureel participatieproject vervat in een kookbundel met een archeologische bijsmaak.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
1432 - Hubert en Jan van Eyck - Sint-Baafskathedraal (Gent)

Sint-Janstafele

Plukken en proeven van het Lam Gods.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
© Sofie Jaspers

Culinaire co-creatie met een archeologisch verhaal

Rituele opening met somptueus banket.
6 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
archeologische vondst Blauwhof (Steendorp) - buitengoed familie Ximenez - Portugese handelaarsfamilie 17de eeuw - Erfpunt

Servies Barok

Bijten van smaakvol serviesgoed uit Barokke eetkamers.
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

NONA-bacchanaal

Een Bourgondische beerput laat proeven van experimentele topgastronomie.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Peperkoek, een verhaal over duurzaamheid

Van zoete zonde, over kneusje van de ontbijttafel tot duurzaam future food.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Museumnacht 2017 - Antwerpen - Felixatelier - Stadsarcheologische Dienst

Geheimstokerij Felix

Proeven van verhalen over sterke drank uit Antwerpse bodem.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Foodpilgrims

Voel en proef hoe het voedsel de stad binnenwandelde.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

De smaak van een doctoraat

Academische lezing met een nasmaak.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Proeven en eten van Bruegel, een immersieve zintuiglijke beleving

Paradijskoek en Kleyn Bier
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
A taste of Rockox 2016 - Rockoxhuis - Antwerpen

Proeven van eeuwenoude kooktechnieken

Rebelse hapjes uit barokke beerputten, Snijders’ taferelen en Rockox’ tuin.
6 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh