Proeven van Bruegel, een immersieve zintuiglijke beleving

Paradijskoek en Kleyn Bier

Bravo! Meneer Bruegel

Paradijskoek en Kleyn Bier

Toeschouwers van De Wereld van Bruegel konden letterlijk van Bruegel eten en proeven. Geïnspireerd door het schilderij Strijd tussen Carnaval en Vasten van Bruegel en ingrediënten, verhalen en rituelen uit de 16de-eeuwse volkskeuken kon men via de Paradijskoek en het Kleyn Bier van Bruegel proeven. Het werd een immersieve zintuiglijke beleving met een archeologisch verhaal.

Op vraag van Laika, theater der zinnen, dook De Foodarcheoloog in het schilderij. Hij ging haast letterlijk in gesprek met Pieter Bruegel. Het wemelende plein op het schilderij werd een conversatie- en co-creatieplek voor Laika en De Foodarcheoloog. Onderzoek en gesprekken werden verteerd tot een behapbare brok. In De Wereld van Bruegel, tijdens het Bruegeljaar 2019 in Bokrijk, te zien, te horen, te voelen, te ruiken en te proeven in de openluchttheatervoorstelling Bravo! Meneer Bruegel, onder het geurdiorama en aan de ‘stootkeuken’.

Paradijskoek en Kleyn Bier zijn culinaire creaties van De Foodarcheoloog en chef/theatermaker Peter De Bie van Laika.

Paradijskoek en Kleyn Bier werden gedurende het Bokrijkseizoen geproefd tijdens de hoogtijdagen aan de ‘stootkeuken’ op het Plein der Zinnen of tijdens de voorstelling Bravo! meneer Bruegel. Acteurs brachten in de ‘stootkeuken’ koek en bier aan de man en vertelden het straffe verhaal van de ingrediënten. Ook de horecazaken in Bokrijk zetten de koek en het bier op het menu.

Onder het zwarte volume van het geurdiorama worden in vijf gemechaniseerde ‘geurgaten’ de reuk èn het verhaal verspreid van verse mosselen en oesters, gebraden vlees, warme wafels, gekarameliseerde suiker en schraal bier.

Bekijk hieronder de inspiratie, de experimenten en het resultaat.

Bokrijk 2019 – sequel 2020
Co-creatie met Laika, theater der zinnen (laika.be)

inspiratie

oogst

© Kathleen Michiels

video

Bekijk de integrale voorstelling van ‘Bravo Meneer Bruegel’: