Multicultureel kookboek

met Romeinse smaken

Voor het multicultureel kookboek PULS nodigde De Foodarcheoloog dertien landgenoten uit om een typisch familierecept te delen. Ze hebben wortels binnen de ruime grenzen van het Romeinse Rijk.  Als Romeinen nemen ze plaats rond dezelfde tafel, praten ze met elkaar en delen ze verhalen over leven en voedsel.

Het kookboek brengt ons op het spoor van haast verloren gewaande Romeinse smaken die in de gerechten doorschemeren. Ontdek combinaties over de relatieve barrières van tijd en landsgrenzen heen.

PULS

Puls is de populaire Latijnse naam voor een graanpap die voor het overgrote deel van de Romeinse bevolking dagelijkse kost was, van de meest zuidelijke provinciën in Noord-Afrika, over de Romeinse gebieden in het Midden-Oosten, de Balkan en de westmediterrane wereld, tot in de meest barbaarse uithoeken van het Romeinse Rijk op de Britse eilanden, in Duitsland en de Lage Landen.

Puls was levensnoodzakelijk voor de bevolking. Meer nog, de graanpap zorgde mee voor het voortbestaan van het hele Romeinse imperium. Zonder graan heerste er honger en onrust en was de samenleving in gevaar. Puls zorgde toen, en zorgt vandaag nog steeds, voor cohesie in een steeds veranderende maatschappij. Het staat symbool voor gerechten die mensen verbinden.

Romeinse smaken

De deelnemers met migratie achtergrond serveren herkenbaar basisvoedsel dat volgens terroir en seizoen op smaak wordt gebracht. Vreemde smaken die zich vermengen in een globaliserende wereld. Smaakcombinaties die ontloken in de Romeinse tijd en sindsdien de lokale keuken inspireren. Eeuwenoude smaken die we terugvinden in het begraven verleden onder onze voeten.

Etensresten gevonden in een waterput in een vergeten Romeinse handelsplaats in het Waasland, op de grens van de ‘geciviliseerde’ wereld, vormden de start van een reis doorheen de keukens van landen die ooit één waren binnen het Romeinse Rijk.

Participatief traject

In co-creatie met Vrouwencentrum vzw werd elk authentiek recept door de maker van het gerecht zelf uitgeschreven, in zijn of haar eigen stijl, met zijn of haar eigen maten en gewichten. Aan de hand van een interview wordt het gerecht in een persoonlijke, maar tegelijk ook culturele context geplaatst.

Beduimel en besmeur deze kookbundel, experimenteer ermee en laat je inspireren tot nieuwe familiegerechten die hun oorsprong vinden in het verleden, maar de toekomst kunnen doorstaan.

Multicultureel participatieproject vervat in een kookbundel met een archeologische bijsmaak

Good practice – www.herita.be/kenniscentrum

Waasland – 2019 – Erfpunt
Co-creatie met het Vrouwencentrum vzw – Sint-Niklaas

Foto’s: © Julie Scheurweghs

13 Belgen met wortels binnen de grenzen van het Romeinse rijk delen een familierecept – als Romeinen aan één tafel – in samenwerking met Vrouwencentrum Sint-Niklaas.

Lees ook deze andere artikels:

Smaken uit de onderbuik van Brugge

Remarkabele receptie door Hotelschool Spermalie
14 oktober 2022/by admini

Food & drinks powered by VIJD

Eten en drinken geworteld in de Bourgondische Beverse bodem.
10 oktober 2022/by admini
© Benoit De Freine - HLN

Museumcatering in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren

Hedendaagse bereidingen met echte Romeinse producten in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.
10 oktober 2022/by admini
immersieve erfgoedbeleving

A shot of Sint Jan

Augmented Reality met smaak. Een Immersieve erfgoed beleving.
10 oktober 2022/by admini

Eeuwige koek

Peperkoek zoals je het (n)ooit proefde. De Foodarcheoloog laat je proeven van het eeuwenoud verhaal van peperkoek.
10 oktober 2022/by admini

Smakelijke spreker

Dompel je onder in het dagelijks overleven van onze voorouders
10 oktober 2022/by admini

International keynotes, lectures & tastings

Mouth- and eye-opening gastronomic heritage interpretation
International keynotes, lectures & tastings.
10 oktober 2022/by admini

De smaak van Ten Duinen

Een archeologische food en beer pairing met producten van hier en nu
10 oktober 2022/by admini

Gastdocent Flanders Culinary Arts Centre

A taste of eternity for future chefs. Gastdocent history, fundamentals & future.
10 oktober 2022/by admini

Het Verhaal van Vlaanderen vindt een tijdreiziger


10 oktober 2022/by admini

OMG van Eyck-cocktail

Laat deze kelk niet aan je voorbijgaan.
10 oktober 2022/by admini

Rubens’ secret, een cocktail die de grenzen van de tijd doet vervagen

Een wildpluk cock- en mocktail uit Rubens' tuin.
9 oktober 2022/by admini

Smakeleyck!

Bourgondische Gentse verhalen met seizoensgebonden smaken uit de tijd van Jan van Eyck
9 oktober 2022/by Jeroen Van Vaerenbergh
© Jan DHondt - Ateljé D 2022

Experimenteren met middeleeuwse smaken

De Foodarcheoloog nam een duik in de overvolle voorraadkast van de middeleeuwse Zwinhavens. Samen met meer dan 20 enthousiaste ondernemers experimenteerde hij, om met middeleeuwse ingrediënten, hedendaagse creaties te maken.
17 mei 2022/by admini
11 recepten van 13 Belgen met wortels binnen de grenzen van het Romeinse rijk - als Romeinen aan één tafel - in opdracht van Erfpunt

Multicultureel kookboek met Romeinse smaken

Multicultureel participatieproject vervat in een kookbundel met een archeologische bijsmaak.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
1432 - Hubert en Jan van Eyck - Sint-Baafskathedraal (Gent)

Sint-Janstafele

Plukken en proeven van het Lam Gods.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
© Sofie Jaspers

Culinaire co-creatie met een archeologisch verhaal

Rituele opening met somptueus banket.
6 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
archeologische vondst Blauwhof (Steendorp) - buitengoed familie Ximenez - Portugese handelaarsfamilie 17de eeuw - Erfpunt

Servies Barok

Bijten van smaakvol serviesgoed uit Barokke eetkamers.
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

NONA-bacchanaal

Een Bourgondische beerput laat proeven van experimentele topgastronomie.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Peperkoek, een verhaal over duurzaamheid

Van zoete zonde, over kneusje van de ontbijttafel tot duurzaam future food.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Museumnacht 2017 - Antwerpen - Felixatelier - Stadsarcheologische Dienst

Geheimstokerij Felix

Proeven van verhalen over sterke drank uit Antwerpse bodem.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Foodpilgrims

Voel en proef hoe het voedsel de stad binnenwandelde.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

De smaak van een doctoraat

Academische lezing met een nasmaak.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Proeven en eten van Bruegel, een immersieve zintuiglijke beleving

Paradijskoek en Kleyn Bier
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
A taste of Rockox 2016 - Rockoxhuis - Antwerpen

Proeven van eeuwenoude kooktechnieken

Rebelse hapjes uit barokke beerputten, Snijders’ taferelen en Rockox’ tuin.
6 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh