Voor het multicultureel kookboek PULS nodigde De Foodarcheoloog dertien landgenoten uit om een typisch familierecept te delen. Ze hebben wortels binnen de ruime grenzen van het Romeinse Rijk. Als Romeinen nemen ze plaats rond dezelfde tafel, praten ze met elkaar en delen ze verhalen over leven en voedsel.
Het kookboek brengt ons op het spoor van haast verloren gewaande Romeinse smaken die in de gerechten doorschemeren. Ontdek combinaties over de relatieve barrières van tijd en landsgrenzen heen.
PULS
Puls is de populaire Latijnse naam voor een graanpap die voor het overgrote deel van de Romeinse bevolking dagelijkse kost was, van de meest zuidelijke provinciën in Noord-Afrika, over de Romeinse gebieden in het Midden-Oosten, de Balkan en de westmediterrane wereld, tot in de meest barbaarse uithoeken van het Romeinse Rijk op de Britse eilanden, in Duitsland en de Lage Landen.
Puls was levensnoodzakelijk voor de bevolking. Meer nog, de graanpap zorgde mee voor het voortbestaan van het hele Romeinse imperium. Zonder graan heerste er honger en onrust en was de samenleving in gevaar. Puls zorgde toen, en zorgt vandaag nog steeds, voor cohesie in een steeds veranderende maatschappij. Het staat symbool voor gerechten die mensen verbinden.
Romeinse smaken
De deelnemers met migratie achtergrond serveren herkenbaar basisvoedsel dat volgens terroir en seizoen op smaak wordt gebracht. Vreemde smaken die zich vermengen in een globaliserende wereld. Smaakcombinaties die ontloken in de Romeinse tijd en sindsdien de lokale keuken inspireren. Eeuwenoude smaken die we terugvinden in het begraven verleden onder onze voeten.
Etensresten gevonden in een waterput in een vergeten Romeinse handelsplaats in het Waasland, op de grens van de ‘geciviliseerde’ wereld, vormden de start van een reis doorheen de keukens van landen die ooit één waren binnen het Romeinse Rijk.
Participatief traject
In co-creatie met Vrouwencentrum vzw werd elk authentiek recept door de maker van het gerecht zelf uitgeschreven, in zijn of haar eigen stijl, met zijn of haar eigen maten en gewichten. Aan de hand van een interview wordt het gerecht in een persoonlijke, maar tegelijk ook culturele context geplaatst.
Beduimel en besmeur deze kookbundel, experimenteer ermee en laat je inspireren tot nieuwe familiegerechten die hun oorsprong vinden in het verleden, maar de toekomst kunnen doorstaan.
Multicultureel participatieproject vervat in een kookbundel met een archeologische bijsmaak
Good practice – www.herita.be/kenniscentrum
Waasland – 2019 – Erfpunt
Co-creatie met het Vrouwencentrum vzw – Sint-Niklaas
Foto’s: © Julie Scheurweghs

Rome meets UK – stuffing – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Turkije – içli köfte – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Syrië – baklava / ma’aarouk / harissa – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Spanje – cocido de garbanzos – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Roemenië – placinta – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Marokko – couscous – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Kosovo – kerlan e kallamojt – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Italië – risotto agli asparagi – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Israël – falafel – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Duitsland – Maultaschen – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets België – frikandon met kriekskes – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets UK – stuffing – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Turkije – içli köfte – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Syrië – baklava / ma’aarouk / harissa – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Spanje – cocido de garbanzos – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Roemenië – placinta – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Marokko – couscous – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Kosovo – kerlan e kallamojt – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Italië – risotto agli asparagi – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Israël – falafel – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets Duitsland – Maultaschen – PULS
© Julie Scheurweghs

Rome meets België – frikandon met kriekskes – PULS
© Julie Scheurweghs
Lees ook deze andere artikels:

De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
De Foodarcheoloog
19 september 2024/by admini
Degustatielezing // Plukken en Proeven van het Lam Gods
Special guest bij Horeca Forma.
29 maart 2024/by admini
Masterclass // Rijkelijk koken in schaarse tijden
Special guest bij Horeca Forma.
8 maart 2024/by admini
Culinaire co-creatie // Smaken uit de onderbuik van Brugge
Remarkabele receptie door Hotelschool Spermalie
14 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
13 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
13 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
13 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
11 oktober 2022/by admini
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
11 oktober 2022/by admini
Culinaire co-creatie // Food & drinks powered by VIJD
Eten en drinken geworteld in de Bourgondische Beverse bodem.
10 oktober 2022/by admini
Culinaire co-creatie // Museumcatering in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren
Hedendaagse bereidingen met echte Romeinse producten in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.
10 oktober 2022/by admini
Expert culinair erfgoed // A shot of Sint Jan
Augmented Reality met smaak. Een Immersieve erfgoed beleving.
10 oktober 2022/by admini
Degustatielezing // Eeuwige peperkoek
Peperkoek zoals je het (n)ooit proefde. De Foodarcheoloog laat je proeven van het eeuwenoud verhaal van peperkoek.
10 oktober 2022/by admini
Keynote // International keynotes, lectures & tastings
Mouth- and eye-opening gastronomic heritage interpretation
International keynotes, lectures & tastings.
10 oktober 2022/by adminiInternational keynotes, lectures & tastings.

Culinaire co-creatie // De smaak van Ten Duinen
Een archeologische food en beer pairing met producten van hier en nu
10 oktober 2022/by admini
Gastdocent // Flanders Culinary Arts Centre
A taste of eternity for future chefs. Gastdocent history, fundamentals & future.
10 oktober 2022/by admini
Adviserend expert // Het Verhaal van Vlaanderen vindt een tijdreiziger
Art & location consultant voor Productiehuis De Mensen.
10 oktober 2022/by admini
Culinaire co-creatie // OMG van Eyck-cocktail
Laat deze kelk niet aan je voorbijgaan.
10 oktober 2022/by admini
Culinaire co-creatie // Rubens’ secret, een cocktail in samenwerking met cocktail creator Hannah Van Ongevalle
Een wildpluk cock- en mocktail uit Rubens' tuin.
9 oktober 2022/by admini
Expert culinair erfgoed // Smakeleyck!
Bourgondische Gentse verhalen met seizoensgebonden smaken uit de tijd van Jan van Eyck
9 oktober 2022/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // Experimenteren met middeleeuwse smaken
De Foodarcheoloog nam een duik in de overvolle voorraadkast van de middeleeuwse Zwinhavens.
17 mei 2022/by admini
Quote Heirloom
11 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Quote voorouders
11 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // Multicultureel kookboek met Romeinse smaken
Multicultureel participatieproject vervat in een kookbundel met een archeologische bijsmaak.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // Culinaire co-creatie met een archeologisch verhaal
Rituele opening met somptueus banket.
6 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Quote Karen Torosyan
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Quote Midas Dekkers
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // Servies Barok
Bijten van smaakvol serviesgoed uit Barokke eetkamers.
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // Vers uit de beerput op je bord
Proeven van een smakelijk familieverhaal uit een hongerige stad.
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Quote Maarten Boudry
1 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Geschiedenis is verandering
30 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
12 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
10 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // NONA-bacchanaal
Een Bourgondische beerput laat proeven van experimentele topgastronomie.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Adviserend expert // Peperkoek, een verhaal over duurzaamheid
Van zoete zonde, over kneusje van de ontbijttafel tot duurzaam future food.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // Geheimstokerij Felix
Proeven van verhalen over sterke drank uit Antwerpse bodem.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // De smaak van een doctoraat
Academische lezing met een nasmaak.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Expert culinair erfgoed // Proeven en eten van Bruegel, een immersieve zintuiglijke beleving in samenwerking met Theater der Zinnen Laika
Paradijskoek en Kleyn Bier
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
© Julie Scheurweghs
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
De Foodarcheoloog
© Athos Burez
7 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Culinaire co-creatie // Proeven van eeuwenoude kooktechnieken
Rebelse hapjes uit barokke beerputten, Snijders’ taferelen en Rockox’ tuin.
6 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh