Leefkoek

Van zoete zonde, over kneusje van de ontbijttafel tot duurzaam future food.

Leefkoek

Van zoete zonde, over kneusje van de ontbijttafel tot duurzaam future food.

Peperkoek wordt vaak toegeëigend als typisch Vlaamse bereiding. Een oertraditioneel recept dat sinds de ‘Tijd van Breugel’ onveranderd is gebleven. Nader onderzoek maakt echter snel duidelijk dat peperkoek vanuit z’n eigenheid een verhaal van verandering in zich mee draagt over de grenzen van tijd en terroir heen.

De Foodarcheoloog ging in binnen- en buitenland op expeditie.

Afhankelijk van de noodzaken en mogelijkheden die een bepaalde periode in een bepaalde regio met zich mee brengt, lijkt de koek zich aan te passen aan het moment, de bodem en het klimaat.

De koek leeft verder en mag, naar analogie met een van z’n vroegste benaming, met reden de titel LEEFKOEK dragen.

Leefkoek, aka peperkoek 2050, doet de ‘proever’ even stilstaan bij de voedseluitdagingen van de toekomst.

Duurzame landbouw – glokale economie – voedselverspilling – overconsumptie – plantaardig – houdbaarheid – innovatie.

Immersieve archeologische smaakbeleving met een verhaal

Bokrijk 2018

inspiratie