Culinaire co-creatie met een archeologisch verhaal

Rituele opening van de nieuwe NONA-site

Banket De Grote Oplevering

Rituele opening van de nieuwe NONA-site in Mechelen. 

De Grote Oplevering, het grote ritueel waarmee kunstencentrum NONA op zaterdag 19 januari 2019 zijn nieuwe, tweede pand opende, was een memorabele avond. Voor wie erbij was: denk maar even terug aan de historische details die het makerscollectief ONBETAALBAAR in het gebouw verwerkte, de met humor doorspekte foto’s van Kaat Pype, de podcasts van Rebecca Lenaerts die ook online te beluisteren zijn, het vuurritueel van Colin H. van Eeckhout en Barbara Raes, de menselijke ketting in een choreografie van Kinga Jaczewska, de openingsspeech gezongen door Elise Caluwaerts (regie: Stef Lernous, compositie: Joris Blanckaert), het somptueuze buffet van Maarten Van Essche – passioneel begeleid met een archeologische verhaal door Jeroen Van Vaerenbergh, de bezwerende solodans Penelope van Lisbeth Gruwez én de dj-set van haar sidekick Maarten Van Cauwenberghe.

De Foodarcheoloog als inspirator, creator en foodsommelier.

Luister hieronder naar de smakelijke podcast ‘In de beerput’.

Mechelen, kunstencentrum Nona 2019
Co-creatie met Maarten Van Essche (maartenvanessche.be), Barbara Raes (beyondthespoken.eu) en ONBETAALBAAR (onbetaalbaar.com) .

podcast

Podcast – In de beerput

Lees ook deze andere artikels:

Smaken uit de onderbuik van Brugge

Remarkabele receptie door Hotelschool Spermalie
14 oktober 2022/by admini

Food & drinks powered by VIJD

Eten en drinken geworteld in de Bourgondische Beverse bodem.
10 oktober 2022/by admini
© Benoit De Freine - HLN

Museumcatering in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren

Hedendaagse bereidingen met echte Romeinse producten in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren.
10 oktober 2022/by admini
immersieve erfgoedbeleving

A shot of Sint Jan

Augmented Reality met smaak. Een Immersieve erfgoed beleving.
10 oktober 2022/by admini

Eeuwige koek

Peperkoek zoals je het (n)ooit proefde. De Foodarcheoloog laat je proeven van het eeuwenoud verhaal van peperkoek.
10 oktober 2022/by admini

Smakelijke spreker

Dompel je onder in het dagelijks overleven van onze voorouders
10 oktober 2022/by admini

International keynotes, lectures & tastings

Mouth- and eye-opening gastronomic heritage interpretation
International keynotes, lectures & tastings.
10 oktober 2022/by admini

De smaak van Ten Duinen

Een archeologische food en beer pairing met producten van hier en nu
10 oktober 2022/by admini

Gastdocent Flanders Culinary Arts Centre

A taste of eternity for future chefs. Gastdocent history, fundamentals & future.
10 oktober 2022/by admini

Het Verhaal van Vlaanderen vindt een tijdreiziger


10 oktober 2022/by admini

OMG van Eyck-cocktail

Laat deze kelk niet aan je voorbijgaan.
10 oktober 2022/by admini

Rubens’ secret, een cocktail die de grenzen van de tijd doet vervagen

Een wildpluk cock- en mocktail uit Rubens' tuin.
9 oktober 2022/by admini

Smakeleyck!

Bourgondische Gentse verhalen met seizoensgebonden smaken uit de tijd van Jan van Eyck
9 oktober 2022/by Jeroen Van Vaerenbergh
© Jan DHondt - Ateljé D 2022

Experimenteren met middeleeuwse smaken

De Foodarcheoloog nam een duik in de overvolle voorraadkast van de middeleeuwse Zwinhavens. Samen met meer dan 20 enthousiaste ondernemers experimenteerde hij, om met middeleeuwse ingrediënten, hedendaagse creaties te maken.
17 mei 2022/by admini
11 recepten van 13 Belgen met wortels binnen de grenzen van het Romeinse rijk - als Romeinen aan één tafel - in opdracht van Erfpunt

Multicultureel kookboek met Romeinse smaken

Multicultureel participatieproject vervat in een kookbundel met een archeologische bijsmaak.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
1432 - Hubert en Jan van Eyck - Sint-Baafskathedraal (Gent)

Sint-Janstafele

Plukken en proeven van het Lam Gods.
8 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
© Sofie Jaspers

Culinaire co-creatie met een archeologisch verhaal

Rituele opening met somptueus banket.
6 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
archeologische vondst Blauwhof (Steendorp) - buitengoed familie Ximenez - Portugese handelaarsfamilie 17de eeuw - Erfpunt

Servies Barok

Bijten van smaakvol serviesgoed uit Barokke eetkamers.
2 juli 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

NONA-bacchanaal

Een Bourgondische beerput laat proeven van experimentele topgastronomie.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Peperkoek, een verhaal over duurzaamheid

Van zoete zonde, over kneusje van de ontbijttafel tot duurzaam future food.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
Museumnacht 2017 - Antwerpen - Felixatelier - Stadsarcheologische Dienst

Geheimstokerij Felix

Proeven van verhalen over sterke drank uit Antwerpse bodem.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Foodpilgrims

Voel en proef hoe het voedsel de stad binnenwandelde.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

De smaak van een doctoraat

Academische lezing met een nasmaak.
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh

Proeven en eten van Bruegel, een immersieve zintuiglijke beleving

Paradijskoek en Kleyn Bier
9 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh
A taste of Rockox 2016 - Rockoxhuis - Antwerpen

Proeven van eeuwenoude kooktechnieken

Rebelse hapjes uit barokke beerputten, Snijders’ taferelen en Rockox’ tuin.
6 juni 2020/by Jeroen Van Vaerenbergh