BRAVO!
Meneer Brueghel

Paradijskoek en Kleyn Bier

Bravo! Meneer Bruegel

Paradijskoek en Kleyn Bier

Op vraag van Laika, theater der zinnen, dook De Foodarcheoloog in het schilderij ‘Strijd tussen Carnaval en Vasten’ en ging haast letterlijk in gesprek met Pieter Bruegel. Het wemelende plein werd een conversatie- en co-creatieplek voor Laika en De Foodarcheoloog. Onderzoek en gesprekken werden verteerd tot een behapbare brok. In De Wereld van Bruegel, tijdens het Bruegeljaar 2019 in Bokrijk, te zien, te horen, te voelen, te ruiken en te proeven in de openluchttheatervoorstelling Bravo! Meneer Bruegel, onder het geurdiorama en aan de ‘stootkeuken’.

Paradijskoek en Kleyn Bier zijn creaties van De Foodarcheoloog en chef/theatermaker Peter De Bie van Laika.

Geïnspireerd door het schilderij Strijd tussen Carnaval en Vasten en ingrediënten, verhalen en rituelen uit de 16de-eeuwse volkskeuken laten Paradijskoek en Kleyn Bier toeschouwers en passanten letterlijk proeven van Bruegel.

Paradijskoek en Kleyn Bier kunnen gedurende het Bokrijkseizoen geproefd worden tijdens de hoogtijdagen aan de ‘stootkeuken’ op het Plein der Zinnen of tijdens de voorstelling Bravo! meneer Bruegel. Acteurs brengen in de ‘stootkeuken’ koek en bier aan de man en vertellen het straffe verhaal van de ingrediënten. Ook de horecazaken in Bokrijk zetten de koek en het bier op het menu.

Onder het zwarte volume van het geurdiorama worden in vijf gemechaniseerde ‘geurgaten’ de reuk èn het verhaal verspreid van verse mosselen en oesters, gebraden vlees, warme wafels, gekarameliseerde suiker en schraal bier.

Immersieve zintuiglijke beleving met een archeologisch verhaal

Bokrijk 2019 – sequel 2020
Co-creatie met Laika, theater der zinnen (laika.be)

inspiratie

oogst

© Kathleen Michiels

video

Bekijk de integrale voorstelling van ‘Bravo Meneer Bruegel’: